Koffiemachines, Koffie

Met deze 5 tips wordt het zetten van een Cold Brew koffie een koud kunstje!

5 tips cold brew koffie zetten

Als je denkt dat gewone koffie de enige optie is om je op een zonnige dag wakker te maken, dan heb je het mis! Cold Brew is de nieuwe manier om je cafeïne-boost te krijgen en ook nog eens verfrist te worden. Net als een koude douche in de ochtend, maar dan met een verfrissende cafeïne boost. Maar wist je dat er best het een en ander komt kijken bij het zetten van een echt goede Cold Brew?

Het is namelijk niet zo dat een afgekoeld kopje koffie meteen een Cold Brew is wanneer je hem in de koelkast zet… met deze 5 tips kan het niet meer mis gaan.

Simpelweg je koffie af laten koelen is geen goed idee

Door de verhitting van de koffiemaling die je normaal gesproken hebt bij het zetten van koffie, verandert de chemische samenstelling in de koffieboon. De oliën en zuren die van nature aanwezig zijn in de boon verbinden zich met elkaar, waardoor de smaak verandert. Zou je de hete koffie af laten koelen en daarna drinken, dan is de kans groot dat je een bittere en zuur smakende koffie krijgt. 

Cold Brews worden daarom koud gezet. Door de koffiemaling met vers water te besprenkelen en voor langere tijd te laten weken, wordt de smaak langzaam vrijgegeven. Doordat er geen verhitting is, komen de zuren in de koffieboon minder naar voren. De smaak is hierdoor zoeter en met een rijkere, meer geconcentreerde smaak.

Een grovere maling is de sleutel tot succes

De koffiemaling voor je Cold Brew laat je lang weken. Minimaal 8 uur, gebruikelijk is het 12 tot 24 uur. Door het lange proces lost het water laag voor laag de koffiemaling langzaam op. Het mengsel krijgt zo de tijd om alle aanwezige aroma’s vrij te geven. Als je een fijne maling gebruikt zou de afbraak zo ver kunnen gaan dat er ‘koffiestof’ overblijft, een soort as.

Als je brew lang genoeg heeft staan weken is het tijd om hem door een koffiefilter te gieten. Zou je een te fijne maling gebruiken dan zal je brew troebel blijven na het filteren. De aroma’s en de frisse kleur gaan dan verloren. Gebruik dus een grove maling, zoals je bijvoorbeeld voor de French Press methode gebruikt.

Een mooie regel om aan te houden is; ‘hoe grover de maling, hoe beter de smaak wordt vrijgegeven’. Experimenteer hier vooral zelf mee tijdens het brewen.

Is het echt zo’n cafeïne bom?

Een Cold Brew bevat over het algemeen meer cafeïne dan gewone koffie. Dit komt doordat er meer koffiemaling wordt gebruikt om de drank te maken. Doordat de gemalen koffiebonen langer weken dan bij de zetmethode voor een normale kop koffie, kan de cafeïne ook beter uit de koffieboon worden onttrokken.

Een kop Cold Brew kan wel tot 200 mg cafeïne bevatten als je hem niet verdund. Je kan de Cold Brew namelijk puur drinken of verdunnen met vers water. Wil je voor een echte kick gaan drink hem dan een puur. Maar wil je wat meer nuance in de smaakervaring voeg dan wat vers koud water toe.

Ga je jou verse brew verdunnen? Begin dan met de verhouding 1:1 Dus bijvoorbeeld 1 glas cold brew, met een glas water. Ontdek zelf wat het beste bij jou past.

Geen tijd te wachten, maar toch genieten van een verse Cold Brew

Het zelf bereiden van een cold brew is een langdurig proces. Als je het volgens origineel recept wil bereiden mag je hier zeker een dag voor uit trekken. Maar wat nou als je nu meteen zou willen genieten van een cold brew? JURA heeft hier een perfecte oplossing voor!

De JURA Z10 volautomaat koffiemachine maakt gebruik van het ‘Cold Extraction Process’. Met deze unieke functie wordt koud water onder hoge druk, maar langzaam pulserend door de versgemalen koffie geperst. Dit zorgt voor de smaaksensatie waar we naar op zoek zijn bij een cold brew, een fris en fruitige koffie zonder bittere smaak. Met de Jura Z10 haal je een echte alleskunner in huis. Espresso’s, cappuccino, cold brews en zelfs een koude latté macchiato.

De koelkast als redder in nood

Heb je net een flinke batch Cold Brew gemaakt, maar ga je het niet allemaal in een keer op krijgen? Geen probleem! Cold Brew is namelijk ten opzichte van normale koffie tot zeker een week te bewaren in de koelkast, zonder dat de smaak en aroma verloren gaat. Door de lagere zuurgraad is de kans op bederf aanzienlijk lager. Dit omdat het zuur in veel mindere maten vrijgekomen is bij het bereiden. Dit resulteert in een goed houdbare frisse drank, zolang je de brew maar in een luchtdichte container in de koelkast bewaard.