Thee

Top 10 beste losse thee

beste losse thee

Ben je een echte theeliefhebber en drink je het liefst de hele dag door thee? In dit artikel delen wij onze top 10 best verkochte losse thee met je. In totaal zijn er maar 5 verschillende theesoorten; de zwarte, witte, groene, oolong en pu-erh, maar de combinaties zijn eindeloos! Het is daarom begrijpelijk als je lichtelijk last hebt van keuzestress. Wij hopen het je iets gemakkelijker te maken met dit artikel waarin wij de lekkerste soorten losse thee met je delen. 

Wat is thee?

De wereld van thee is eindeloos, maar toch wordt alle thee van één en dezelfde plant gemaakt. We hebben het over de plant Camelia Sinensis. Net zoals wijn wordt gemaakt van druiven, bestaat thee uit de blaadjes van de Camelia Sinensis. De verwerking van deze blaadjes na de pluk bepaalt de soort thee. In totaal zijn er vijf verschillende soorten thee, maar deze kun je eindeloos met elkaar combineren. Vandaar dat er zoveel verschillende soorten thee verkrijgbaar zijn. 

Wat is de lekkerste thee?

Smaken verschillen uiteraard, maar om de keuze wat makkelijker te maken delen wij onze top 10. Een top 10 samengesteld uit de best verkochte producten uit onze winkel. Wij hebben de lijst dus niet zelf samengesteld, de top 10 is gebaseerd op wat onze klanten de lekkerste thee vinden. 

1. Green Lemon Sencha

Green Lemon Sencha 100 gram

Een frisse, gearomatiseerde groene thee met Lemongrass, Aroma en Citrusschillen. Een echte aanrader als je van groene thee houdt.

2. Earl Grey

Earl Grey 100 gram

Een thee zoals de Engelsen hem graag drinken; de Earl Grey. Van klassieke oorsprong en met hoogwaardig Bergamot aroma. Een perfecte basisthee.

3. Mooie Dromen

Mooie Dromen 100 gram

Een thee die je heerlijk laat slapen en daarvoor alle ingredienten heeft: melisseblad, rozenbottelschil, venkel, lemongras, kamiliebloesem en nog meer.

4. Wintersfeer

Wintersfeer 100 gram

Heerlijk voor de winterse dagen, maar stiekem ook erg lekker bij wat warmere dagen. Een heerlijke mix van o.a. appel, kaneel, citrusschil, stukjes sinaasappel en kamillebloesem.

5. Engelse Melange

Engelse Melange 100 gram

Een kruidige aromatische Chinees-Indische bladmelange. Met hoogaromatische Ceylon Pekoe thee. Een donkere thee en krachtig van smaak.

6. Harens Heerlijkheid

Harens Heerlijkheid 100 gram

Een zelf samengestelde thee vernoemd naar de plek waar onze winkel is gevestigd: Haren. Bestaande uit zwarte thee, aroma, saffloerbloesem, korenbloesem en zonnebloembloesem.

7. Stress Weg

Stress Weg  100 gram

Een populaire thee die je helpt relaxen. Met mistelkruid, bonenschillen, St. Janskruid, Berkenblad, Brandnetelblad, lemongrass, perzik, Sinaasappelbloesem, Aroma en safloersbloesem.

8. Herfst thee

Herfst thee 100 gram

Perfect voor de tijd van het jaar wanneer de bladeren van de bomen vallen. Een zwarte thee met aroma, rozenbottelschil, citrusschil, zonnebloemblad en korenbloemblad.

9. Lapsang Souchon

Lapsang Souchon 100 gram

Een zwarte thee met een zeer grove blad. Het blad wordt boven de Chinese dennewortels gerookt en zorgt voor een bijzondere smaak. Een zwarte thee, maar dan net wat anders.

10. Bio Rooibos Sprankelend Gember

Bio Rooibos Sprankelend Gember 100 gram

Een biologische rooibos thee met een vleugje gember. De gesuikerde gembersticks, gember, lemongrass, drakenvrucht en zoethout geven een andere dimensie aan de rooibosthee.

Hoe thee zetten met losse thee?

Losse thee kan gezet worden met een theefilter of met een thee ei. In onderstaande tabel geven we per theesoort weer hoeveel thee je nodig hebt voor een mok of een pot, op welke temperatuur je de thee moet bereiden en wat de trektijd is. Het water kun je bereiden op onderstaande temperaturen, daarna plaats je het filter in de mok of theepot waar je de losse thee in doet. Na enkele minuten trekken, afhankelijk van de soort, is je thee klaar. 

Soort thee

Hoeveelheid per mok

Hoeveelheid per pot (ca. 1,5 liter)

Temperatuur water

Trektijd

Zwarte thee

2 gram

5 gram

100°C

3 – 5 min

Groene thee

2 gram

5 gram

80 °C

2 – 4 min

Rooibos Thee

2 gram

5 gram

100 °C

6 – 8 min

Kruiden Thee

3 gram

7 gram

100 °C

5 – 8 min

Witte Thee

2 gram

5 gram

80 °C

5 – 8 min

Fruitmelange

3 gram

7 gram

100 °C

3 – 5 min

*Bovenstaande tijden en temperaturen zijn slechts een advies, in de praktijk zijn de trektijden meestal korter.
**2 gram komt overeen met één theelepel, maar er zijn ook speciale theemaatschepjes verkrijgbaar.

Hoeveel is 100 gram thee?

De meeste losse thee soorten worden vaak per 100 gram verkocht. Je gebruikt vaak 2 gram losse thee per kop, wat neerkomt om 10 gram per liter. Met 100 gram losse thee kun je dus ongeveer 50 koppen thee zetten, wat goed is voor in totaal 10 liter thee.

Als je een hele pot met thee zet van ca. 1,5 liter heb je slechts 5 tot 7 gram losse thee per pot nodig. Met 100 gram losse thee kun je ongeveer 17 potten thee van ca. 1,5 liter zetten. Totaal is dit dus ruim 25 liter aan thee per 100 gram. Een hele pot thee zetten is dus voordeliger dan één kop thee. 

Welke thee kan ik het beste drinken?

Alle soorten thee zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Je kunt bijna alle thee dagelijks drinken zonder problemen. Wel zit er een verschil tussen welke thee je het beste kunt drinken.

Zwarte thee en groene thee zijn de meest gezonde thee om te drinken. Deze twee soorten hebben veel gezonde eigenschappen. Zo verlagen ze bijvoorbeeld je bloeddruk en verkleinen ze de kans op een beroerte. Het advies is wel om het bij 3 koppen groene of zwarte thee te houden vanwege de cafeïne in de thee. 

Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos, kruidenthee of een fruitmelange, zijn eigenlijk geen echte thee. Dit zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. Ook wel infusies genoemd. In deze theesoorten zit geen cafeïne. Wel bevatten deze soorten net als de groene en zwarte thee ook veel gezonde eigenschappen