Koffiebonen

Alles over cafeïnevrije koffiebonen

cafeinevrije koffiebonen

Een kop koffie om je dag mee te beginnen: veel mensen kunnen niet zonder deze shot aan cafeïne. Maar er zijn ook mensen die liever cafeïnevrije koffie drinken of alleen ‘s avonds voor het slapen gaan hun koffie inruilen voor een decafé. Alleen in koffiebonen zit nu eenmaal cafeïne, hoe kunnen ze deze stof dan uit de bonen halen? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over cafeïnevrije koffiebonen en delen we onze top 6 beste cafeïnevrije koffiebonen.

Wat is cafeïnevrije koffie?

Allereerst wat meer achtergrondinformatie, want wat is cafeïnevrije koffie precies? Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van koffiebonen waar de cafeïne uit verwijderd is vóórdat ze gebrand worden. Wel blijven er vaak wat restanten cafeïne achter, dus let er op dat een decafé nooit 100% cafeïnevrij is. Er blijft alleen nagenoeg zo weinig cafeïne over dat het niet meer schadelijk is. 

Wettelijk mag er niet meer dan 0,1% cafeïne in de koffie zitten – dat betekent maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie. Als je echt 0,0% cafeïne binnen wilt krijgen, is een decafé ook geen goede optie. 

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt? 

Er zijn verschillende methoden om de cafeïne uit koffiebonen te halen. In alle gevallen wordt de cafeïne voordat de bonen worden geroosterd uit de bonen gehaald. Dit gebeurt met een zogeheten extractiemiddel dat de cafeïne aan zich bindt. Er zijn twee methodes die het meest worden gebruikt: de DCM-methode en de kritische koolzuur-methode. 

DCM-methode

Bij deze methode wordt dichloormethaan (DCM) gebruikt als extractiemiddel. De koffiebonen worden vochtig gemaakt met water en eventjes in het extractiemiddel geweekt. Dit wordt meerdere keren herhaald, net zolang totdat de cafeïne is opgelost. Daarna wordt het middel verwijderd door de bonen langdurig te stomen. Als laatste worden ze gedroogd en met koude lucht gekoeld. 

Kritische koolzuur-methode

Bij deze methode worden de koffiebonen in water met koolzuur geweekt. De koolzuur neemt vervolgens de cafeïne onder zeer hoge druk en lage temperaturen op. Daarna worden de bonen gedroogd en verdampt het water. Deze methode is een milieuvriendelijke manier van decafeïneren en wordt vaak gebruikt bij biologische decafé koffie. 

Waarom cafeïnevrije koffie?

De meeste mensen kunnen niet zonder hun dagelijkse shot cafeïne uit hun kop koffie. De dagelijkse aanbovelen hoeveelheid ligt tussen de 4 a 6 koppen koffie per dag, maar de echte liefhebbers kunnen de hele dag door van hun koffie genieten. Toch drinken er ook veel mensen cafeïnevrije koffie. Cafeïne vrije koffie kan namelijk een goede oplossing zijn wanneer je:

  • Geen of weinig cafeïne kunt verdragen.
  • Als je zwanger bent en niet te veel cafeïne binnen mag krijgen.
  • Als je jouw cafeïne inname wilt beperken. 

Is cafeïnevrije koffie gezond?

Er zijn mensen die cafeïnevrije koffie drinken omdat het gezonder zou zijn. Dat is alleen niet aangetoond – uit diverse studies blijkt dat decafé koffie dezelfde gezondheidsvoordelen- en/of nadelen heeft als gewone koffie. Zo zouden een paar kopjes per dag het risico op diabetes, hartziekten en beroertes kunnen verminderen. Wél is het zo dan een gewone koffie cafeïne bevat en een teveel aan cafeïne nadelige effecten kan hebben, wat je bij een decafé koffie niet hebt. 

Top 10 beste cafeïnevrije koffiebonen

Ben je al bekend met decafé of wil je graag eens cafeïnevrije koffie proberen? Om welke reden dan ook, wij zetten de beste cafeïnevrije koffiebonen voor je op een rij. 

PS. Kun je geen keuze maken? Kies dan het proefpakket met drie soorten decafé koffiebonen. 

1. Caffè Diemme Bianco

caffe diemme bianco 1 kg

Een heerlijke, milde en volle koffiemelange met nuances van karamel en gedroogd fruit. Bestaande uit 85% arabica bonen en 15% robusta. 

2. Mocca d'Or
Decafeo

Mocca d‘Or – Decafeo

Een heerlijke decafé met een volle, rijke en iets zoete smaak met nuances van mandarijn en karamel. Bestaande uit 100% arabica koffiebonen.

3. Mocca d'Or Decafeo Donker

Mocca d‘Or – Decafeo Donker

Een uitgekiende bonenblend met een volle, krachtige en kruidige smaak. Met verassende nuances van karamel, zoethout en laurier. Bestaande uit 100% arabica bonen.

4. Mocca s'Or Decafeo fairtrade & organic

Mocca d‘Or – Decafeo fairtrade & organic

Een fairtrade en biologische bonenmelange met een volle, rijke en iets zoete smaak. Met nuances van pinda en kersen. Bestaande uit 100% arabica bonen.

5. Dibarcafé Descafeinado

Dibarcafé - Descafeinado

Een cafeïnevrije koffie met een volle en zachte smaak. Bestaande uit 100% arabica bonen. Geleverd in een luchtdichte ventielzak voor een langere houdbaarheid.

Cafeïnevrije koffie cups

Op zoek naar cafeïnevrije koffie cups? De twee beste decafé koffie cups uit ons assortiment. En als bonus ook nog één van de beste decafé koffiepads van Illy.

1. Città d'Italia Decaffeinated blend

10 stuks decafé capsules geschikt voor een nespresso apparaat.

2. Illy MIE capsule decafé

21 Illy decafé capsules geschikt voor een Illy Metodo Iperespresso (MIE).

3. Illy koffiepads decafé

Geen koffie cups, maar decafé koffiepads – 18 stuks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *