De French press, of ook wel de cafetière genoemd, is misschien wel de meest simpele manier om een rijke, verrukkelijke kop koffie mee te maken. Het is een klein apparaatje en je hebt er niet veel voor nodig om heerlijke koffie mee te zetten. De French press of cafetière ziet er niet alleen technologisch simpel uit, het is ook heel eenvoudig om te leren. In dit artikel delen we een stappenplan om French press koffie te maken, zodat je straks precies weet hoe je de cafetière gebruikt.
Hoe maak je French press koffie?
Koffie zetten met een French press is vrij eenvoudig: laat het water gedurende 3 tot 4 minuten over grof vermalen koffie trekken, voordat je het filter indrukt en de koffie serveert. Simpeler dan dit zal het niet worden, maar om je op weg te helpen delen we een compleet stappenplan voor het maken van French press koffie. Maar allereerst een lijstje met wat je nodig hebt:
- Een French Press
- Papieren koffiefilter
- Verse koffiebonen
- Koffiemolen om de bonen mee te malen
- Een mok, beker of kop
- Gefilterd water of Spa blauw
Stappenplan French press koffie maken
Veel heb je dus niet nodig om een kop koffie te zetten met een French press. Maar hoe gebruik je zo’n French press precies? Dat beschrijven we in onderstaand stappenplan.
Stap 1: de voorbereiding
Als eerste is het belangrijk om de koffie te doseren. Dit kun je doen met een weegschaal of met het gebruik van een eetlepel. Het komt niet heel nauwkeurig bij een French press, dus beide methodes zijn goed. Voor een normale sterkte kun je 1 eetlepel gemalen koffiebonen per 120 ml water aanhouden. Wil je een sterkere kop koffie? Dan kun je 90 ml water aanhouden voor 1 eetlepel koffie. De nauwkeurigheid is niet super belangrijk, je kunt met alle verhoudingen een heerlijke kop French press koffie maken.
Als je de koffie gedoseerd hebt is het belangrijk om het water eerst te koken, zodat je straks kokend water hebt. Ook moet de French press goed schoongemaakt zijn met heet water. Zorg ervoor dat je de press op een droge en vlakke ondergrond neerzet. Daarna kun je de grof gemalen koffiebonen in de cafetière scheppen. Let er ook op dat je de filter naar boven haalt voordat je doorgaat naar stap 2.
Stap 2: laat de gemalen koffie ‘bloeien’
Als het water heeft gekookt is het belangrijk dat je ongeveer 30 seconden wacht voordat je het over de vermalen koffie giet. Zo verlaag je de temperatuur naar ongeveer 83 graden Celsius, wat ideaal is voor een French press koffie.
Giet het water langzaam en op een gecontroleerde manier in de French press, zodat er geen klomp vermalen koffie ontstaat. Maar zelfs als je langzaam het water in de cafetière giet kan het zijn dat de koffie gaan klonteren. Dit los je op door de bovenste laag voorzichtig te roeren.
Stap 3: koffie laten trekken
Als alle koffie contact maakt met het water kun je het filter met deksel op de kan plaatsen om warmteverlies te voorkomen. Let wel op: druk de filter nog niet naar beneden. De koffie moet eerst ongeveer 4 minuten intrekken. Je kunt nog langer wachten, maar dan zal je koffie ook kouder worden.
- Houd je van slappe koffie? Laat de koffie dan 2,5 minuut trekken.
- Laat voor een normale sterkte de koffie 3 tot 4 minuten trekken.
Stap 4: Druk de filter naar beneden
Als je de koffie hebt laten trekken kun je de filter rustig naar beneden drukken. Doe dit langzaam en gelijkmatig. Er moet een klein beetje weerstand zijn. Heb je geen weerstand? Dan moet je de volgende keer de bonen iets fijner malen. Heb je juist teveel weerstand? Dan moet je de bonen iets grover malen.
Bij het zetten van koffie in een cafetière is het mogelijk dat er wat kleine deeltjes koffie achterblijven. Dit is bijna niet te voorkomen en doet zeker niet af van de smaak. Je kunt het beste de laatste paar centimeter in de cafetière laten zitten.

Cold brew koffie maken met een French press
Een cold brew brew koffie is anders dan een ijskoffie. Ijskoffie wordt namelijk warm gezet en daarna afgekoeld. Bij een cold brew meng je de gemalen koffie met koud water om hem vervolgens 12 tot 24 uur te laten trekken. Daarna moet de koffie nog gefilterd worden. Het duurt dus even voordat je een cold brew koffie hebt gemaakt, maar het verschil met een ijskoffie is dan ook groot: een cold brew is veel zachter en zoeter van smaak. En met een French press of cafetière kun je heel makkelijk een cold brew maken.
Hoe je een cold brew maakt met een French press? Simpel. Je hebt eigenlijk precies hetzelfde nodig als bij het maken van een gewone koffie met een French press. Je gebruikt nu alleen geen kokend water, maar koud water. En je laat de koffie niet 2 tot 4 minuten trekken, maar 12 tot 24 uur. Na het trekken kun je de filter langzaam omlaag duwen om de koffie te filteren. Daarna kun je genieten van een zelfgemaakte cold brew koffie.
Koffie voor French press
Om de lekkerste French press koffie te zetten kun je gebruik maken van meerdere soorten koffie. Wat voor soort koffie het lekkerste is bij de French methode is persoonlijk. We raden je aan altijd te kiezen voor een goede kwaliteit koffieboon die je zelf kunt malen met een koffiemolen of die je laat malen bij een koffiespeciaalzaak. De maling mag iets grover zijn dan normaal, zodat de koffie goed contact kan maken met het water en je een heerlijke koffie kunt zetten met de cafetière.
French press kopen
Koffie zetten met een cafetière of French press is heel eenvoudig. Je zet er binnen een paar minuten heerlijke koffie mee en het is een ideale manier om ook onderweg te kunnen genieten van koffie als je bijvoorbeeld op reis gaat. Probeer het maar eens uit en ervaar het zelf!