Bij DEKOFFIEWINKEL kunnen wij niet alleen genieten van een heerlijke verse kop koffie, we zijn ook echte theeliefhebbers. Al zeggen we het zelf, maar we hebben een prachtig assortiment aan losse theesoorten. Ruim 120 unieke smaken, speciaal door ons samengesteld. Een klassieke Earl Grey of Rooibos thee tot aan Harens Heerlijkheid of een heerlijke herfst thee. Met zo’n breed assortiment is een keuze maken vaak lastig en misschien wil je ze wel allemaal! Dan is het heel handig om te weten wat de houdbaarheid van thee is.
In dit artikel vertellen we je alles over hoe lang losse thee houdbaar is, hoe je het kunt bewaren en hoe je vervallen thee herkent.
Hoe lang is losse thee houdbaar?
Goed nieuws voor alle theeliefhebbers, want de houdbaarheid van thee is bovengemiddeld lang. Het valt in de categorie van producten die niet snel bederven en je ongeveer 12 tot 18 maanden kunt bewaren. Daarna is de kans groot dat de thee nog wel houdbaar is, maar zijn lekkere smaak verliest. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je te veel thee hebt gekocht! Hier kun je gelukkig nog lang van genieten.
Verschilt de houdbaarheid bij theesoorten?
Er bestaan heel veel verschillende soorten losse, gedroogde thee. Zo hebben wij alleen al 120 verschillende smaken. En ja, de houdbaarheid tussen deze verschillende theesoorten verschilt wel iets. Niet veel, maar het is het zeker het benoemen waard. Houd daarom altijd deze basisregel in je achterhoofd: hoe donkerder de thee, hoe langer hij houdbaar is. Dat wil zeggen dat een zwarte thee langer houdbaar is dan een groene thee.
Waarom is een donkere thee langer houdbaar dan een lichte thee?
Zwarte thee is langer houdbaar omdat het langer wordt geoxideerd dan groene thee. Dit betekent dat zwarte thee droger is dan groene thee. En hoe droger, des te beter de thee bestand is tegen het vervliegen van smaak, geur en kleur.
Van blad naar thee: het oxidatieproces
Dankzij het oxidatieproces van een theeblad ontstaat de basis voor een smakelijke drank. Het oxidatieproces kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en daardoor bestaan er wereldwijd heel veel verschillende theeën. Want in werkelijkheid zijn er maar een paar verschillende theesoorten: witte, groene, oolong en zwarte thee. Deze ondergaan allemaal bij rijping geen fermentatie, maar een oxidatieproces. Een erg interessant proces wat een artikel op zich verdient.
Invloed van het oxidatieproces van thee op de houdbaarheid
Na het oxidatieproces zou je zeggen dat de thee niet verder oxideert, maar omdat het nog steeds in contact staat met zuurstof, gebeurt dit wel. Op moleculair niveau gaat de oxidatie verder. En dit zorgt voor die blijvende verandering in smaak, die weer samenhangt met de houdbaarheid van de thee. Om dit proces te vertragen is het belangrijk om je losse thee op de juiste manier te bewaren.
Hoe kan ik losse thee het beste bewaren?
Losse thee kan niet snel bederven, maar het kan wel snel smaak verliezen. Door je thee op de juiste manier te bewaren kun je thee over het algemeen tot 12 à 18 maanden nog steeds drinken. Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog. Stop het in een theeblik of een glazen potje en bewaar het in een kast of op een andere donkere plek. Op deze manier zorg je ervoor dat er een lange tijd niks gebeurt met de geur, kleur of smaak van je losse thee.
Wat moet ik doen met vervallen thee?
De houdbaarheidsdatum van thee heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Wanneer thee over datum is hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet meer kunt gebruiken. Er zijn heel veel producten die je na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer kunt gebruiken, maar bij thee geldt dit niet. Tot 12 à 18 maanden behoudt de thee zijn smaak, daarna kun je het nog steeds drinken ook al is de “houdbaarheid” verstreken. Je kunt de losse thee extra lang in het water laten, zodat je nog wel de beste smaak eruit haalt.
Hoe herken ik vervallen thee?
Thee mag dan wel heel lang houdbaar zijn, maar er komt wel een dag dat het echt bedorven is. We raden je daarom aan om thee die je al jaren in de kast hebt staan, niet meer te gebruiken. Twijfel je of je de thee nog kunt drinken? Let dan op het laagje olie dat op het water komt drijven: dit is een teken dat je thee niet meer goed is. Maar voordat dit zichtbaar is, kan het ook zijn dat je thee al raar smaakt. Vooral fruitthee of zwarte thee kan muf gaan smaken.
Tannine of looizuur in thee
Het laagje olie op het water wordt veroorzaakt door de bedorven tannine of looizuur in je thee. Thee bevat namelijk altijd tannines, oftewel looistoffen. Dit zijn polyfenolen die een stempel drukken op de structuur, smaak en kleur van de thee. Deze zorgen voor de soms wrange smaak van thee of de droge mond die je ervaart na het nemen van een slok, maar zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid. Sterker nog: in kleine hoeveelheden kan het juist je gezondheid ten goede komen.