Koffiezetapparaat

Je Moccamaster schoonmaken: zo pak je dat aan

moccamaster schoonmaken

Is jouw Moccamaster de onbetwiste koffiekoning van je keuken? Dan verdient deze held wel wat extra aandacht als het gaat om schoonmaken. Niemand houdt immers van koffie die vreemd smaakt of een machine die het voortijdig begeeft. Het schoonmaken van je Moccamaster is vaak een klusje dat je uitstelt, maar eigenlijk is het helemaal niet zo’n groot karwei. Een beetje routine in het onderhoud zorgt ervoor dat je niet alleen lekkere koffie blijft schenken, maar ook de levensduur van je apparaat verlengt. Dus tijd om de mouwen op te stropen en aan de slag te gaan!

Ontkalken van je Moccamaster

Ontkalken is essentieel voor het behoud van je Moccamaster en om te zorgen dat je koffie altijd goed smaakt. Kalkaanslag kan namelijk schadelijk zijn voor de onderdelen en beïnvloedt ook de smaak van je koffie. Door regelmatig te ontkalken voorkom je deze problemen.

Het is aan te raden je Moccamaster ongeveer elke 100 koffiezetrondes te ontkalken. Dit komt neer op ongeveer één keer per drie maanden, uitgaande van dagelijks gebruik. Regelmatige ontkalking zorgt ervoor dat kalkaanslag geen kans krijgt om zich op te bouwen.

Je Moccamaster ontkalken doe je zo:

 • Gebruik een specifiek aanbevolen ontkalker zoals Durgol. Dit middel is veilig voor je machine en effectief tegen kalk. Vermijd producten met citroenzuur, die kunnen namelijk schadelijke chemische reacties veroorzaken en een nare smaak achterlaten.
 • Giet 1 tot 2 kopjes ontkalker in het waterreservoir en verdun dit met een gelijke hoeveelheid leidingwater.
 • Zet je Moccamaster aan en laat het mengsel door het systeem lopen. Dit proces helpt om alle kalkdeeltjes in het apparaat af te breken.
 • Na het ontkalken is het belangrijk om het apparaat grondig te spoelen. Vul het waterreservoir met schoon water en laat het helemaal doorlopen. Herhaal dit minstens één of twee keer om ervoor te zorgen dat alle resten van de ontkalker uit het systeem zijn verwijderd.

Je Moccamaster reinigen

Na het ontkalken van je Moccamaster, is het belangrijk om ook een goede schoonmaakbeurt in te plannen. Hierbij is het product Clean Drop essentieel. Dit reinigingsmiddel is speciaal aanbevolen door Moccamaster omdat het op een milde, maar effectieve wijze vuil en koffieresten verwijdert. Voor een optimale werking en hygiëne is het aanbevolen om deze reiniging elke 100 koffiezetbeurten uit te voeren.

Zo reinig je jouw Moccamaster:

 • Begin met het vullen van een schone kan met 1 liter water. Gebruik niet je koffiekan voor deze taak, omdat deze restjes koffie kan bevatten die terug in je machine kunnen komen.
 • Open een zakje Clean Drop en voeg de inhoud toe aan het water in de kan. Zorg ervoor dat het reinigingsmiddel goed is opgelost.
 • Giet de oplossing in het waterreservoir van je Moccamaster. Zet het apparaat aan en laat de Clean Drop-oplossing door het systeem lopen, zodat het alle interne componenten grondig reinigt.
 • Na de reinigingscyclus vul je het reservoir opnieuw met schoon water en laat je dit door de Moccamaster lopen. Het is aan te raden om dit minstens eenmaal, maar idealiter tweemaal te doen, om te zorgen dat alle resten van het reinigingsmiddel uit het systeem zijn verwijderd.

Je Moccamaster reinigen

De glazen kan van de Moccamaster is een blikvanger waaruit je koffie perfect zichtbaar is tijdens het brouwproces. Het is belangrijk om deze kan met zorg te behandelen voor de beste koffie-ervaring. Een belangrijke tip: zet de kan niet in de vaatwasser, zelfs niet bij hardnekkige aanslag! Zo maak je de glaskan wél schoon:

 • Vul de kan met heet water.
 • Voeg een vaatwastablet toe aan het hete water. Roer langzaam tot het tablet volledig is opgelost. Dit zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten van de tablet gelijkmatig door het water worden verspreid.
 • Laat de kan met het opgeloste vaatwastablet ongeveer een uur staan. Dit geeft de actieve stoffen de tijd om de aanslag effectief af te breken.
 • Giet het water uit en spoel de kan grondig na met schoon water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.
 • Als er nog steeds aanslag zichtbaar is, gebruik dan een nat schuursponsje met een beetje keukenzout. Dit helpt om zonder krassen de hardnekkige resten te verwijderen.

Geen zorgen over ‘roest’ in je Moccamaster

Merk je bruine vlekken op in je Moccamaster? Dit is geen ‘roest’, maar kalkaanslag. Wat je ziet, is een ophoping van kalkaanslag waar bacteriën zich aan hebben gehecht, wat een roestachtig uiterlijk kan geven. De onderdelen van je Moccamaster zoals het doorlooppijpje en het afdekkapje van de vlotter in het waterreservoir zijn gemaakt van roestvrijstaal, dus echte roestvorming is uitgesloten.

De bruine aanslag kun je verwijderen met een zachte borstel of een doek. Maak deze even nat in een sopje. Hiermee kun je vaak al veel van de aanslag verwijderen. Zijn de vlekken hardnekkiger? Maak dan een sopje met ontkalkingsmiddel en laat het doorlooppijpje hier een uur in liggen. Dit zou de aanslag moeten oplossen en je onderdelen weer schoon moeten maken.

Aanpakken van groene aanslag

Het zien van groene aanslag in je Moccamaster is geen prettig gezicht en kan je koffie-ervaring beïnvloeden. Deze aanslag is meestal algengroei, die kan optreden als je apparaat regelmatig wordt blootgesteld aan daglicht, zoals bij een plekje dicht bij het keukenraam. Zo verwijder je de groene aanslag:

 • Start door het waterreservoir te vullen met een laagje warm water. Voeg hier een zakje Clean Drop aan toe en laat dit een half uur intrekken. Dit helpt om de algen los te weken.
 • Na een half uur vul je het reservoir verder aan met meer warm water — zorg ervoor dat het water niet kookt. Verwijder vervolgens het doorlooppijpje en roer goed door het mengsel om alle losgeweekte algen te verwijderen.
 • Check of er algenslierten vastzitten in het apparaat. Gebruik iets als een grote satéprikker om deze voorzichtig los te maken en te verwijderen.
 • Gooi het algen- en Clean Drop-houdende water uit het reservoir in de gootsteen. Vul het reservoir daarna opnieuw met schoon water zonder Clean Drop. Laat het apparaat doorlopen om goed te spoelen. Herhaal dit spoelproces drie keer om ervoor te zorgen dat alle resten van de reinigingsoplossing verwijderd zijn.