0
Menu
Zoeken
Advies nodig? 050 - 534 70 86
Winkelmandje
 
De koffie winkel

Veelgestelde vragen

Heb je onderhoudsvragen over de JURA machine? Neem een kijkje op deze pagina, hier staat stapsgewijs alles uitgelegd. Vragen over de melkschuimer, over het ontkalkingsprogramma, reinigingsprograma, verschillende error meldingen, noem maar op! Wanneer je op de vragen klikt, vouwt het antwoord zich vanzelf open. 

itemID:
28
itemUrl:
https://www.dekoffiewinkel.com/jura-hoe-onderhoud-ik-mijn-melkschuimer/l28c1
detailClass:
detail
customClass:
text1:
JURA: Hoe onderhoud ik mijn melkschuimer?
text2:
text3:
text4:
text5:
text6:
text7:
text8:
text9:
text10:
link1_schoon:
link1_protocol:
link1_www:
link2_schoon:
link2_protocol:
link2_www:
link3_schoon:
link3_protocol:
link3_www:
link4_schoon:
link4_protocol:
link4_www:
link5_schoon:
link5_protocol:
link5_www:
uitgebreide_omschrijving:

JURA: Hoe onderhoud ik mijn melkschuimer?

Dagelijks onderhoud

Klik hier voor veelgestelde vragen over de melkschuimer

Voor een goede melkschuimer is erg veel onderhoud nodig, daarbij kun je kiezen om bij ons een schoonmmaakset te kopen. Voor alle vragen over de melkschuimer kun je deze pagina bekijken. Aan de hand van de diverse melkschuimers en met behulp van o.a. 3 kleine borsteltjes proberen we je zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat je moet doen en wanneer je dit moet doen. Zodat de kwaliteit van je melk stabiel blijft. 

Hoe werkt een melkschuimer?

De melkschuimer werkt volgens het 'venturi' principe. Dit houdt in dat door de snelheid waarmee stoom uit de stoomsproeier komt, er vacuüm wordt gezogen, wat in verbinding staat met lucht en melk. Beide worden gelijktijdig aangezogen. Als één van beide wordt geblokkeerd door vervuiling, zal er van de ander meer worden aangezogen om het vacuüm op te lossen.

Wanneer het luchtaanzuigventiel of het schoorsteentje vuil of verstopt is, wordt er veel melk aangezogen. Wanneer één van beide gescheurd is, zal er geen melk worden aangezogen. Dit komt doordat het vacuüm al is opgelost met lucht. 

Temperatuur van melk

Wanneer de melk kookt (70 graden) verbreken vetten en eiwitten de verbinding en kan er geen schuim blijven staan. Dat moet worden voorkomen. De stoom uit de machine zorgt voor de temperatuur. De lucht die aangezogen wordt via het luchtaanzuigventiel zorgt voor de structuur van schuim en melk.

Aan de slag...

Wanneer je de melkschuimer wilt gaan reinigen, kun je het beste de machine uitzetten. Zo is er geen kans om stoom of heet water over je handen te krijgen wanneer je werkt met de melkschuimer en de onderdelen ervan. Vergeet niet dat ook de stoompijp nog heet kan zijn wanneer je die net hebt gebruikt. Alle onderdelen zouden met de hand los gemaakt moeten kunnen worden. Als dit NIET het geval is, gebruik dan ook geen gereedschap! Je forceert en beschadigt hier mogelijk onderdelen mee. 

De verschillende melkschuimers

Er zijn verschillende JURA cappuccinatores (melkschuimers) met dezelfde functie: van koude melk naar hete, opgeschuimde melk door middel van stoom uit de machine. Ook heb je cappuccinatores met een draaiknop waarmee je de lucht en melkhoeveelheid kunt beïnvloeden. Hierdoor wijzigt de temperatuur van de opgeschuimde melk. Deze melkschuimers vallen onder de Profi cappuccinatores. Alle andere vallen onder de Easy cappuccinatores.

Hoe de melkschuimer uit of van de machine te halen?

Externe melkschuimers zijn middels een verchroomd stoompijpje dat uit het front steekt verbonden aan de machine.

 • Draai de stoomsproeier (zwart) met de klok mee van de stoompijp/uitloop
 • Ondersteun de stoompijp/uitloop met de ene hand en trek de melkschuimer er met de andere hand af
 • Maak de schroefdraad van de stoompijp schoon

Voor interne melkschuimers:

 • Ontgrendel de kop van de uitloop
 • Trek de uitloop naar beneden
 • Druk de melkschuimer uit de kop
 • Het losmaken van de stoomproeier is hier lastig aangezien deze in de kop achterblijft en met gereedschap gedemonteerd dient te worden.

Vervanging complete interne melkschuimer

 • Trek het lucht aanzuigventiel naar boven uit de 'schoorsteen' (rechtop staande gedeelte)
 • Indien aanwezig: verchroomde schaalverdeling van het menghuis halen
 • De verchroomde uitloop van de melkschuimer halen​
 • De in de verchroomde uitloop aanwezige zwart kunstof inhoud eruit drukken met stomp voorwerp

Met de lange dunne borstel maak je de melkslang schoon. Pas in dit geval eerst een nieuw stuk slang toe zodat je schoon begint. Gebruik de kleine korte borstel voor de 'schoorsteen' en de ingang waar de aanzuignippel in gaat. Gebruik de korte grotere borstel om de opening waar de stoomsproeier in gaat en de melk uitkomt te reinigen.

Onderdelen melkreinigingset

Onderdelen:

 • Jura melkreinigingscontainer
 • 1 meter cappuccino aanzuigslang
 • Nieuw lucht aanzuigventiel (airsuction)
 • Set cappuccinoborstels (2)
 • Fles Jura cappuccinocleaner 100 ml (desinfecterend)
 • Slangborstel (extra lang voor in de melkslang)
 • 2 Jura nippels t.b.v. melkslang (nieuwe uitvoering)

De melkreinigingscontainer is ontworpen voor de machines met de melkschuimer in de uitloop. Jura Ena Micro 9, Impressa A-serie, Jura E-serie. Voor andere type machines kan de container onder de cappuccino uitloop geplaatst worden.

Veel gestelde vragen

De stoomdruk valt weg, wat nu?

Als de stoomdruk wegvalt wordt niet al het water, dat wordt opgepompt naar het element, gebruikt. Een deel van het water loopt de lekbak in. Dat komt door kalk of vuilafzetting. Ontkalken via het ontkalkingsprogramma kan hier goed helpen.

Hoe kan ik ontkalken als ik filters gebruik?

Daar zit vaak het probleem, dus haal de waterfilter uit de watertank. Vervolgens zet je in het programma van de machine filter op 'NEE' en dan het ontkalken opstarten. Volg de instructies van de display letterlijk op en GEEN water bijvullen tijdens het ontkalken als de machine er NIET om vraagt.

Hoe kan het dat mijn melk spettert?

De melk is aan het koken wanneer de melk spettert. Er wordt dus geen schuim opgebouwd. Dit komt doordat er te weinig melk in de melkschuimer komt. Vervang het luchtaanzuigventiel en controleer op een eventueel aanwezige draaiknop goed in het menghuis is gedrukt. Controleer bij gebruik van een melkbeker ook of deze goed in elkaar is gezet.

Zure melk

De melkbeker/houder is geinfecteerd met bacteriën. Was deze af met de cappuccinatorereiniger en spoel deze goed na. De verhoudingen staan op de verpakking. 

afbeelding_G_met_tag:
afbeelding_G_url:
afbeelding_T_met_tag:
afbeelding_T_url:
bestand_met_tag:
bestand_url:
datum1:
datum2:
fotoalbum:
 • Gratis bezorging boven € 55,-
 • Vandaag besteld morgen verzonden
 • De koffiespecialist van NL
 • Het beste advies