Koffie

De invloed van koffie branden op de smaak van je koffie

koffie branden invloed smaak

Als vakmanschap ergens een grote rol speelt, dan is het wel bij het branden van koffie. Tijdens het brandingsproces geeft de koffieboon al haar geheimen prijs en worden het aroma en de smaak van de koffie definitief bepaald. Een zeer nauwkeurig proces die de koffiebrander voortdurend in de gaten moet houden. Er hoeft maar iéts te gebeuren en de smaak van de koffie is anders dan beoogd was. De vele kritische factoren die invloed hebben op het branden van de koffieboon, verheffen dit proces tot een ware kunst.

Het proces van koffie branden

Een ongebrande koffieboon lijkt in niks op de koffiebonen die we in huis hebben. Ze zijn groen van kleur en ruiken nog totaal niet naar koffie. Pas wanneer de boon geroosterd wordt, ondergaat het een ware metamorfose. Hij veranderd van een onherkenbaar groene boon, naar een dubbel zo groot, goudbruine koffieboon. Met niet te vergeten de heerlijke, karakteristieke geur van koffie. 

Door de koffie op verschillende manieren te branden is het mogelijk om een specifieke smaak te creëren. Aan de koffiebrander de taak om de koffiebonen zo te branden dat de beste eigenschappen van de koffie worden prijsgegeven. En eerlijk is eerlijk, dit is zo makkelijk nog niet. De koffiebrander heeft hier een flinke dosis vakmanschap en ervaring voor nodig, wil hij de perfect beoogde smaak van de koffie creëren. In dit proces is timing alles. Zodra de koffiebrander de bonen maar iéts te lang laat branden, of iéts te heet laat worden, krijgt de boon een andere smaak dan beoogd was. 

Invloed van branden op de smaak van je koffie

Het aroma en de smaak van de koffie worden bepaald door zeer kritische factoren tijdens het branden. Factoren waar de koffiebrander allemaal rekening mee moet houden. De timing, temperatuur, maar ook de wijze van branden bepaalt de smaak. Twee partijen bonen van dezelfde soort kunnen namelijk onderling totaal van elkaar verschillen. Daarom is het van belang om kleine hoeveelheden tegelijk te branden, zodat de controle optimaal is en de kwaliteit en versheid altijd gegarandeerd zijn. 

Tijdens het branden worden de natuurlijke suikers en oliën van de boon gekarameliseerd. Dit vormt dé sleutel voor het aroma en de smaak, en verandert de groene boon langzaam van kleur. Van groen naar geel en daarna steeds bruiner. Door de hitte tijdens het branden zwelt de boon steeds verder, en verder, en verder.. Totdat de boon als het ware ‘popt’, net zoals bij popcorn, en dit is het moment dat de boon op smaak is. 

ongebrand vs gebrand
Ongebrande koffiebonen vs gebrande koffiebonen

Gradaties van het branden van koffie

Afhankelijk van de soorten koffiebonen en het doel van de verschillende koffiebranderijen, zijn er in totaal drie hoofgroepen gradaties in het branden van koffiebonen te onderscheiden. 

1. Light roast

De licht gebrande koffiebonen hebben een soortgelijke kleur als die van kastanjes of kaneel.  Ze worden meestal gebrand op 196°C en hebben een aromatische en frisse smaak met een relatief lichte body. 

De Cinnamon Roast valt onder de categorie licht geroosterde koffiebonen. Het aroma van deze bonen doet denken aan noten. De smaak is droog en licht zuur, en heeft weinig body.

2. Medium roast

Medium gebrande koffiebonen zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben een volle, milde en ronde smaak. Bekende medium brandingen zijn de American Roast, City Roast en Full City Roast. 

De American Roast wordt ook wel een gemiddelde branding genoemd en wordt gebrand op 210°C. De bonen zijn kastanje kleurig en hebben een uitgesproken aroma, met duidelijk rinse smaak. Verder proef je zoete nuances van geroosterde noten. Deze methode wordt vaak toegepast voor Single Origin koffiebonen. 

De City Roast is nét een tintje donkerder en wordt gebrand op 219°C. Ze zijn middelbruin van kleur, hebben een uitgesproken aroma, een volle smaak, met nuances van zoete chocolade en karamel. Dit is één van de meest populaire manieren van het branden van koffie. 

De Full City Roast zijn nóg weer wat donkerder van kleur en worden gebrand op 225°C. De koffie is vol van aroma en smaak, met pittige nuances en zoete smaaktonen van pure chocolade. Dit is één van de meest populaire brandingen voor espressomelanges.

3. Dark roast

Donker gebrande bonen zijn te herkennen aan hun donkerbruine kleur. De smaak is vol en krachtig, met een karamel, soms wat bitter, zoete ondertoon. Een heel donker gebrande boon is vaak zeer uitgesproken van smaak met een forse body. Bekende donkere brandingen zijn de Vienna Roast, French Roast en Italian Roast. 

De Vienna Roast geeft donkerbruin gekleurde bonen met hier en daar wat olie op het oppervlak. Ze worden geroosterd op 230°C en het aroma is krachtig en donker. De smaak is vol, zoet en licht pittig. 

De French Roast bonen worden gebrand op 240°C en zijn zeer donkerbruin van kleur. Ze hebben een mooie glanslaag door de olie die op de boon aanwezig is. Het aroma is erg sterk en de smaak is licht bitter, zoet en prikkelend.

De Italian Roast bonen zijn bijna zwart van kleur en worden geroosterd op 245°C. Ze hebben nóg meer olie op het oppervlak en smaken uitgesproken, pittig en prikkelend. Er zijn weinig zuurtjes overgebleven en de bitterzoete en prikkelende nuances kunnen de smaak en het aroma soms overheersen.

Zorgvuldige selectie vers gebrande koffie

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen wordt de smaak en het aroma van je koffie in zeer grote mate bepaald door het branden van koffie. Maar je kunt nog zo’n goede koffiebrander zijn; zonder de allerbeste koffiebonen krijg je nooit een perfect resultaat. 

Als je koffiebonen koopt is het van belang dat deze van goede kwaliteit zijn. Dit houdt in dat de koffiebonen met zorg zijn geplukt, met zorg zijn verwerkt, voldoen aan alle kwaliteitscontroles en op de juiste manier zijn gebrand. Dit geeft je de zekerheid op de beste kwaliteit van je koffie en een heerlijke smaak. Dus geen steentjes, onaangename bitters of zuren, die je wel proeft bij slechte kwaliteit bonen. Je betaalt iets meer, maar geloof ons, wanneer je het verschil proeft, wil je nooit meer anders. 

De beste koffiebonen bij De Koffie Winkel

Of je nu een aromatische, milde of juist karaktervolle koffie wilt, De Koffie Winkel laat je genieten van de beste koffiebonen uit alle delen van de wereld. Ons assortiment koffiebonen is met zorg samengesteld en bestaat alleen uit de allerbeste, ambachtelijke koffiebranderijen. Bekijk ons assortiment, proef en ontdek de heerlijke vers gebrande koffie van topmerken als Medellín Secret, Città d’Italia, Mocca d’Or en Caffè Diemme.

Medellín Secret (11)

Città d‘Italia (30)

Mocca d‘Or (92)

Caffè Diemme (13)