Barista tools, Koffiebonen, Accessoires

Koffiemolen kopen: waar moet ik op letten?

koffiemolen kopen tips

Er is niks zo lekker als een heerlijke, verse kop koffie. En om hiervan te kunnen genieten is het belangrijk dat je een goede koffiemolen hebt om koffiebonen mee te malen. Want niet alleen de koffieboon heeft invloed op de smaak, de manier van malen is ook alles bepalend. Zo is het belangrijk dat je de koffiebonen binnen twee weken na de branddatum gebruikt en deze maalt met een goede koffiemolen. Koffiemolen kopen? Wij zetten 5 tips voor je op een rij.

1. Handmatige of elektrische koffiemolen

Wil je een handmatige of elektrische koffiemolen kopen? Tussen beide zit namelijk een groot prijsverschil. Maar dit is natuurlijk niet voor niets. Een elektrische koffiemolen heeft meer opties en je kunt er koffiebonen met één druk op de knop mee malen. Het is een perfecte molen voor een pistonmachine om de koffiebonen zo fijn mogelijk te malen. Gebruik je handmatige zetmethoden zoals een cafetière? Dan kun je ook een handmatige koffiemolen gebruiken voor een grove maling. Houd er alleen wel rekening mee dat dit iets meer energie en tijd kost.

2. De maalgraad of toerental van je molen

Met een elektrische koffiemolen kun je zelf de maalgraad bepalen. Super handig, want elke zetmethode heeft weer een andere maalgraad nodig. Op deze manier kun je spelen met de maalgraad en bepalen welke de lekkerste smaak oplevert. Indien je toch kiest voor een handmatige koffiemolen, moet je er rekening mee houden dat veel molens deze optie niet hebben. 

Verder is het belangrijk om te letten op de maalgraad (of toerental) van de elektrische molen. Een goedkope koffiemolen heeft vaak een hoge maalgraad. Bij een hoge maalgraad heb je de kans dat gemalen koffie verband en dit resulteert in een bittere smaak. Let er daarom op dat je de maalgraad zelf in kunt stellen of kies voor een (geschakeld) laag toerental koffiemolen.

3. Maalschijven of messen

Bij een elektrische koffiemolen kun je vaak kiezen uit maalschijven of messen. De molens met messen zijn vaak goedkoper dan de molens met maalschijven. Dit komt omdat de messen het gewoonweg in stukjes hakken. Hierdoor kan er veel aroma verloren gaan en krijg je ongelijkheid in je gemalen koffie – dus niet de gewenste smaak. De maalschijven malen de bonen juist met een geleidelijke, constante beweging, waardoor er veel minder aroma verloren gaat. De smaak is hierdoor beter te reguleren, alleen hangt er een iets ander prijskaartje aan vast. Maar geloof ons, dit verschil proef je.

4. Conische vs keramische maalschijven

Indien je kiest voor een elektrische koffiemolen met maalschijven is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende soorten schijven zijn: conische en keramische. Het verschil is dat conische maalschijven worden verhit tijdens het malen en keramische maalschijven niet. Dit kan ervoor zorgen dat de smaakaroma’s van de bonen deels verloren gaan, maar je moet een echte fijnproever zijn om dit verschil op te merken. Mocht je een echte fijnproever zijn dan is het zeker verstandig om voor de keramische schijven te kiezen.

5. Soorten koffiebonen

Je kunt een nog zo’n goede koffiemolen kopen, maar zonder goede koffiebonen krijg je natuurlijk niet die heerlijke smaak van verse koffie. Je kunt zelfs je gloednieuwe molen kapot maken door gebruik te maken van goedkope koffiebonen. Deze bevatten vaak harde stukjes die snel vast komen te zitten en de molen beschadigen. Voor ultiem koffiegenot kies je altijd voor speciality koffiebonen.