JURA

De juiste maalgraad instellen voor je JURA volautomaat koffiemachine

maalgraad instellen jura

Een heerlijke kop koffie valt of staat bij de juiste maalgraad van de bonen. Dit geldt met name voor koffiemachines zoals die van JURA, die uitgerust zijn met een geïntegreerd bonenmaalmechanisme. Het aanpassen van deze maalgraad kan je koffie sterker, aromatischer en smaakvoller maken. Maar hoe stel je die perfecte maalgraad in op je JURA machine? Dat vertellen we je in dit artikel. 

Waarom de maalgraad zo belangrijk is

De maalgraadinstelling bepaalt de fijnheid waarmee de koffiebonen worden gemalen. Dit heeft direct effect op de extractietijd: bij een grovere maalgraad stroomt het water sneller door de koffie dan bij een fijnere maalgraad. Een langere extractietijd onttrekt meer aroma’s uit de koffie. Vind je je koffie aan de zwakke kant? Probeer dan een fijnere maalgraad. Als de koffie te intens of bitter is, kies dan voor een grovere maalgraad. Een handige tip: donker gebrande bonen gaan doorgaans hand in hand met een grovere maalgraad.

Wanneer maalgraad aanpassen

Wij adviseren om niet onmiddellijk na aanschaf de maalgraad aan te passen. Start met de fabrieksinstellingen van je JURA koffiemachine, hiermee kun je ook al een hele lekkere espresso of koffie zetten. Je kunt al wel spelen met de koffiesterkte en het volume. Heb je dan nog niet het gewenste resultaat? Dan kan je de maalgraad aanpassen. Advies hierbij is, doe dit stap voor stap: geef hem één tikje de gewenste kant op en proef eerst het resultaat voordat je de instellingen weer aanpast. 

Maalgraad instellen JURA koffiemachine

De maalgraad aanpassen op JURA koffiemachines is vrij eenvoudig. Hoewel de procedure per model kan variëren, hebben ze meestal een draaiknop waarmee je de maalgraad kunt verstellen. Deze bevindt zich in de buurt van het bonenreservoir. Een gouden regel: pas de maalgraad altijd aan terwijl de bonen gemalen worden, zodat je beschadiging of blokkade van het maalmechanisme voorkomt.

Tips voor het aanpassen van de maalgraad van je Jura koffiemachine

  • Experimenteer: iedereen heeft een unieke smaak. Speel met de instellingen om jouw perfecte maalgraad te vinden.
  • Let op de koffiehoeveelheid: na het aanpassen van de maalgraad kan het nodig zijn om ook de koffiehoeveelheid te veranderen.
  • Vermijd verstopping: als de koffie te fijn is gemalen en je machine raakt verstopt, stel dan bij.
  • Varieer met koffiebonen: elke boon heeft zijn eigen karakter. Test verschillende soorten uit om te ontdekken welke maalgraad bij welke boon past.