Accessoires, Barista tools

Maalgraad instellen bij een koffiemolen

maalgraad koffiemolen instellen

Voor de echte koffiekenner gaat er niets boven een vers kopje koffie gemaakt van vers gemalen bonen. De maalgraad van je koffiebonen speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke smaak van je koffie. Een niet-optimale maalgraad kan een koffie opleveren die te slap of te sterk is. Om de perfecte koffie te zetten leggen we je in dit artikel uit hoe je de juiste maalgraad voor je elektrische koffiemolen moet instellen.

Stappen om de maalgraad van je koffiemolen in te stellen

Het juist instellen van een koffiemolen vergt precisie, maar de moeite wordt beloond met perfectie in je kopje.

  1. Voorbereiding: nieuwe koffiemolens hebben geen vooraf ingestelde maalgraad. Stem daarom je koffiemolen af op je persoonlijke voorkeur en type koffiezetapparaat.
  2. Begin bij de basis: vul het bonenreservoir en kies eerst voor de fijnste maalstand. De molen zal nu niet malen omdat de maalschijven nu volledig tegen elkaar aan liggen. 
  3. Grovere instelling: zet de maalstand vervolgens twee keer om naar een grovere stand. De maalschijven zullen nu wat verder uit elkaar staan.
  4. Fijne afstelling: vanaf hier pas je de maalstand stapsgewijs aan naar een fijnere instelling, met kleine draaien van minder dan een kwart. Gooi het maalsel van de eerste paar seconden weg voordat je het resultaat beoordeelt.

De perfecte maling voor een lekkere koffie

De gewenste maling heeft de textuur tussen zand en tafelzout. Voor espresso moet de gemalen koffie in kleine korrels uiteenvallen. Een ideaal gemalen koffie leidt tot een extractietijd van 24-26 seconden, met een hazelnootbruine crema en een karakteristiek tijgerpatroon.

Tips voor de perfecte maling

  • Loopt je koffie te snel door? Overweeg een fijnere maling.
  • Loopt je koffie te langzaam door? Probeer een grovere maling.
  • Versheid van bonen speelt een rol; verse bonen kunnen de maling beïnvloeden.
  • Verander je van koffieblend? Stel de molen opnieuw af.

Onderhoud en reiniging van de molen

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud en reiniging uit te voeren om de optimale prestaties van je koffiemolen te behouden. Het wordt aanbevolen om de molen te reinigen wanneer het bonenreservoir leeg is. Zuig het maalwerk en de uitloop uit, maar wees voorzichtig om geen onderdelen te beschadigen. 

Bij slijtage van de maalschijven

Na verloop van tijd kunnen de maalschijven slijten en is het wellicht nodig om ze te vervangen. Het aanpassen van de dosering kan echter soms al voldoende zijn om nog lange tijd van je molen te genieten. Na verloop van tijd kan het zo zijn dat de molen een iets langere maal tijd nodig heeft om dezelfde hoeveelheid koffiemaalsel te krijgen.