Koffiemachines, Koffie

Op welke manieren kan je koffie zetten?

koffie zetten zetmethoden

Bij koffie zetten denken we al gauw aan een volautomatische koffiemachine of een koffiezetapparaat. Maar de wereld van koffie is enorm en er zijn talloze andere manieren om koffie te zetten. Elk jaar zien we nieuwe trends voorbij komen, worden er nieuwe smaken ontdekt en komen er nieuwe zetmethoden bij. In dit artikel zoomen we in op de meest voorkomende manieren van koffie zetten en wat de voor- en nadelen zijn van deze zetmethoden.

Inhoud

Volautomaat koffiemachine

De meest geliefde machine: de volautomaat koffiemachine. Een koffiemachine die vele gemakken met zich meebrengt en met één druk op de knop een heerlijke, verse kop koffie zet. Er bestaan vele verschillende volautomatische koffiemachines, maar JURA staat bij ons absoluut op nummer één. Deze volautomaat koffiemachines kennen ongekende mogelijkheden, zijn van hoge kwaliteit en beschikken over de nieuwste technologieën. Zo kun je bijvoorbeeld de sterkte, het volume en de temperatuur zelf instellen per bereiding. 

Voordelen

Nadelen

Pistonmachine

De pistonmachine geeft je altijd een heerlijke kop koffie of espresso. Ze werken allemaal nagenoeg hetzelfde: je vult de filterhouder met fijngemalen koffie en deze draai je vervolgens in de pistonmachine. Je drukt op het knopje en de machine doet de rest. En met het stoompijpje kun je zelf melk opschuimen voor een heerlijke cappuccino of latte macchiato.

Let wel op dat je bij een handmatige espressomachine eerst de koffiebonen moet malen. Dit kun je eenvoudig doen met een koffiemolen. Je kunt ook gemalen koffie kopen, maar we raden je aan om koffiebonen te gebruiken voor het lekkerste resultaat. 

Voordelen

Nadelen

Filter koffiezetapparaat

Deze koffiezetter was een lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden: het filter koffiezetapparaat. Een vrij simpel apparaat waarmee je nog altijd heerlijke koffie mee maakt. Door de handmatige toevoeging van gemalen koffie en water kan je zelf goed experimenteren met smaken en aroma’s. Je kunt er eenvoudig een koffie of espresso mee maken, maar voor andere specialiteiten is een koffiezetapparaat niet de meest ideale keuze. 

Voordelen

Nadelen

Koffiecupmachine

Een andere populaire zetmethode is de koffiecupmachine. Een methode met een capsulesysteem, waarmee je met cups koffie kunt zetten. Het grote voordeel is dat koffie zetten op deze manier heel eenvoudig is. Je bent er weinig tijd aan kwijt, maar de mogelijkheden zijn net zoals bij een filterapparaat beperkt. 

Voordelen

Nadelen

French press

De french press – ook wel cafetière genoemd – is een handmatige zetmethode. Het is een klein ‘apparaatje’ die je overal mee naar toe kunt nemen en heerlijke koffie mee kunt maken. Het is een simpele manier van koffie zetten én erg betaalbaar. In een ander artikel leggen we je precies uit hoe je koffie zet met een french press

Voordelen

Nadelen

Percolator

Een andere handmatige zetmethode is de percolator, ook wel moka pot of espressopotje genoemd. Een geliefde zetmethode in bijna ieder Italiaans huishouden, maar ook erg bekend in Nederland. Met de percolator zet je heerlijke espresso koffie, het kost alleen een beetje tijd en liefde. Ook handig is dat ze in verschillende maten verkrijgbaar zijn, waardoor het ook mogelijk is om voor meerdere personen koffie te zetten. 

Voordelen

Nadelen