Koffie

Hoe zet je de perfecte kop koffie?

perfecte kopje koffie

Koffie is een drank die de een doet ontwaken en de ander in slaap sust. In Nederland consumeren we gemiddeld 6,7 kg versgemalen koffie per persoon per jaar. Of het nu gaat om een espresso, cappuccino, flat white of gewoon filterkoffie – we zijn er dol op. Maar het creëren van de perfecte kop koffie vergt aandacht en zorgvuldigheid. In de volgende stappen zullen we je begeleiden bij het bereiden van de beste kop koffie die je ooit hebt geproefd. Laat de innerlijke barista in je ontwaken en volg het stappenplan. 

Versheid van de bonen

Elke kop koffie begint met de koffieboon en de beste koffie wordt gezet met vers gebrande bonen. Maar wanneer zijn deze bonen op hun best? Het interne natuurlijke proces van de koffieboon vereist ontgassing na het branden, waardoor net gebrande bonen te vers zijn om te gebruiken.

Tijdens het brandproces wordt de boon verhit, waardoor het vocht in de boon verdwijnt en koolstofdioxide ontstaat. Vers gebrande koffie bevat te veel gas om optimaal te kunnen worden gebruikt. De beste koffiebonen zijn verkrijgbaar tussen één en vier weken na de branding en je wilt ook niet te lang wachten. Het ontgassingsproces blijft namelijk doorgaan en hierdoor verliest de koffie ook aroma en smaak.

Bij het kopen van koffie is het daarom belangrijk om te letten op de brandingsdatum. Als deze niet beschikbaar is, dan kan de THT een goede indicatie zijn, waarbij vaak één jaar na de branding wordt aangehouden. Zo kun je de brandingsdatum achterhalen en zorg je ervoor dat je altijd de meest verse en smaakvolle koffiebonen gebruikt voor je perfecte kopje koffie.

Zo bewaar je koffie

Om de kwaliteit van je koffiebonen te behouden, is het belangrijk om ze luchtdicht en op een donkere plaats te bewaren. Licht en zuurstof hebben namelijk een negatieve invloed op de smaak. Om de beste smaak te ervaren, is het aan te raden om de koffiebonen vlak voor het zetten van je koffie te malen. De aroma’s vervliegen namelijk al na 15 minuten, dus versgemalen bonen zorgen voor een intensere smaakervaring.

Koop niet te veel koffiebonen tegelijkertijd om de versheid te waarborgen. Als je toch meer koffiebonen hebt dan je kunt gebruiken, kun je ze invriezen. Dit vertraagt het verouderingsproces en zorgt ervoor dat de koffiebonen langer vers blijven.

Meer weten over wat de beste koffiebonen zijn? In een ander artikel lees je meer over de verschillende soorten koffiebonen en smaken. 

Het belang van de juiste maling

Wanneer verse koffiebonen worden gemalen en in contact komen met water, trekt het water de smaak uit de koffie. Dit proces wordt extractie genoemd. Het is belangrijk om de optimale extractietijd te vinden om het perfecte kopje koffie te krijgen. Als het water te lang in contact blijft met de koffie, wordt de koffie bitter. Een te korte extractie zorgt juist weer voor een zwakke koffie. 

De juiste maling van de koffiebonen is essentieel voor de extractietijd en verschilt per bereidingsmethode. Een filterkoffieapparaat heeft bijvoorbeeld een langere doorlooptijd dan een espressoapparaat. Hieronder vind je de juiste maling voor elke methode:

  • French press/Cafetière: Gebruik een grove koffiemaling, vergelijkbaar met grof zeezout, voor een goede extractietijd en een rijkere, vollere smaak. Maal je de koffie te fijn, dan kan er slib ontstaan wat de smaak negatief beïnvloedt.
  • Filter koffiezetapparaat: Gebruik een medium grove koffiemaling, vergelijkbaar met suiker. Zo voorkom je een bittere smaak omdat het water relatief lang in contact is met de koffiemaling.
  • Espressomachine: Gebruik een fijne koffiemaling, vergelijkbaar met zand, voor een snelle extractie en een volle, romige smaak.

Tip: als je altijd de juiste maalgraad wilt gebruiken, dan is de JURA koffiemolen met zeven maalstanden een goede optie om de perfecte grofheid van je koffiemaling te krijgen.

De juiste balans tussen water, koffiemaling en watertemperatuur

Koffie – waterbalans

De kwaliteit van je koffie wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van de koffiebonen en de juiste maling, maar ook door de juiste verhouding tussen koffie en water. Als er te weinig koffie wordt gebruikt in verhouding tot het water, resulteert dit in slappe koffie. Aan de andere kant kan te veel koffie met te weinig water leiden tot erg sterke en bittere koffie. De juiste balans is daarom van groot belang voor de perfecte kop koffie.

Watertemperatuur

Naast de juiste koffie-waterverhouding is ook de watertemperatuur van belang. De temperatuur van het water heeft invloed op de smaak en aroma’s die worden onttrokken uit de koffiemaling. Over het algemeen geldt dat hoe hoger de watertemperatuur, hoe meer smaak er uit de koffie wordt gehaald. Echter, als het water te heet is, kan de koffie verbranden, wat leidt tot een bittere smaak. Het is daarom belangrijk om nooit kokend water over de koffiemaling te gieten en de watertemperatuur af te stemmen op de specifieke koffie die je gebruikt.

Iedere koffiezetmethode heeft weer zijn eigen ‘sweet spot’. Bekijk de balans voor jou favoriete methode:

  • French press/Cafetière

6 gram koffiemaling per 100 ml water van 95° (Kokend water – 3 min wachten = +/- 95°). Giet een kleine hoeveelheid water op de maling, wacht 30 seconde. Giet nu de rest over de maling. Zet de deksel erop, 3-4 minuten laten extraheren. Ready to drink! 

  • Filterkoffie:

7 gram koffiemaling per 100 ml water van 93° (Kokend water – 5min wachten = +/- 93°). Vul je filter met koffiemaling, giet zelf het water in kleine hoeveelheden over de maling of laat je filterapparaat het werk doen. Doorlooptijd van 3 – 5 minuten. Ready to drink!

  • Espressoapparaat:

15 gram koffiemaling per 30 ml water van 92° (Je espressomachine is vooraf ingesteld, of je kunt handmatig de temperatuur aanpassen. 92° is de sweetspot, liever iets warmer? Ga niet hoger dan 96°). Doorlooptijd van 25-30 seconden. Duurt het langer? Dan is je maling mogelijk te fijn of te hard aangetampt. 

Met deze verhoudingen zet je een gebalanceerde kop koffie. Sterkere koffie? Speel zelf met de verhoudingen, je hebt nu een mooie basis om vanuit te proberen.

Tip; gebruik een weegschaal en een (vlees)thermometer als je extra secuur wilt zijn. 

Het belang van voorverwarmde kopjes

Als de perfect bereide koffie wordt geschonken in een koud kopje, zal het temperatuurverschil tussen de koffie en het kopje ervoor zorgen dat de koffie te snel afkoelt. Hierdoor ontstaat een natuurlijke chemische reactie die de koffie laat verzuren. Dit heeft invloed op de smaak en aroma van de koffie, wat kan resulteren in een minder volle en lichtzure bittere smaak. Om dit te voorkomen, is het daarom belangrijk om je koffiekopje vooraf te verwarmen.

Een goede oplossing hiervoor is de kopjeswarmer van JURA, waarmee je altijd je koffiekopjes op de juiste temperatuur kunt houden. Zo geniet je altijd van de perfecte kop koffie, met behoud van de optimale smaak en aroma.

Flatwhite, cappuccino, latte macchiato of espresso macchiato liefhebber?

Met deze stappen zet je een gebalanceerde kop koffie. Hou jij van melkkoffies? Dan weet je nu in ieder geval hoe je een gebalanceerde espresso zet. Maar daar hoort natuurlijk ook perfect melkschuim bij. In een ander artikel vertellen we je meer over hoe je het beste melk kan opschuimen.

Smaak is persoonlijk

Hoewel deze stappen je kunnen helpen om thuis een koffie te zetten als een echte barista, is het belangrijk om te onthouden dat smaaksubjectief is. Misschien houd je bijvoorbeeld van extra sterke koffie, of juist niet. Het leuke aan thuis barista zijn, is dat je zelf kunt experimenteren met het zetten van je koffie en je eigen perfecte kop koffie kunt creëren.

Denk je na het lezen van deze blog dat het je allemaal iets te veel werk is? Dan zijn de volautomaat koffiemachines van JURA net wat voor jou! Met deze koffiemachines ben je verzekerd van een perfecte kop koffie. Keer op keer – met altijd de juiste koffiemaling, juiste balans tussen koffie , water en temperatuur én perfect melkschuim met één druk op de knop.