Koffie

Welke soorten koffie zijn er?

soorten koffie

Vroeger hadden we hooguit de keuze uit vier soorten koffie: met melk, suiker, melk en suiker of gewoon zwart. Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende soorten koffie bij gekomen. Een latte macchiato, een ice coffee of een ristretto. Sterk, pittig of zoet. Met of zonder schuim? Kortom: voor alle smaakvoorkeuren bestaat tegenwoordig een kop koffie. 

Wij zetten alle soorten koffie voor je op een rij. Van een krachtige espresso tot aan de koffiespecialiteiten met ijs.

11 soorten koffie op een rij

De keuze is reuze en er zijn hoogstwaarschijnlijk nog meer soorten koffie, maar wij zetten de meest voorkomende koffiespecialiteiten voor je op een rij. 

Koffiespecialiteiten

 • Espresso
 • Ristretto
 • Americano
 • Lungo of long black

Melkspecialiteiten

 • Cappuccino 
 • Koffie verkeerd of cafè latte
 • Latte macchiato
 • Cortado

Koffie met ijs

 • Ice coffee
 • Affogato
 • Cold brew of nitro coffee

Koffiespecialiteiten

Espresso

Een espresso is een klein kop koffie van zo’n 25 tot 35 ml koffie. De espresso heeft weinig inhoud, maar de smaak is groots. Ook kun je door de kleine hoeveelheid koffie juist extra goed de smaak van je koffie proeven. Zo kun je zoet, zuur en bitter veel beter van elkaar onderscheiden. Als je meer van dit sterke kopje wilt hebben, kies dan voor een doppio: een dubbele espresso.

Ristretto

Is de espresso nog niet sterk genoeg voor je? Kies dan voor de ristretto. De sterkste koffiesoort die gezet kan worden. Een kopje bevat ongeveer 15 ml koffie. De bereiding, oftewel de extractietijd, is net zolang als bij een espresso. Hierdoor wordt er extra veel smaak afgegeven en krijg je een heel sterk shotje koffie. 

Americano

Een americano is perfect voor mensen die een espresso net wat te sterk of te bitter vinden. In een americano voegen ze meer heet water toe om de sterkte van de koffie te verminderen. Een americano bestaat uit ongeveer 60 ml koffie, waarvan de helft uit heet water. 

Een leuk feitje over de americano: de naam stamt af uit de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten die op dat moment in Italië waren vonden de espresso te sterk en bestelden daarom altijd een glas heet water bij de espresso. Vandaar dat deze combinatie de naam americano heeft gekregen. 

Lungo

De lungo en americano worden vaak door elkaar gehaald, terwijl er wel degelijk een groot verschil is tussen beide. De lungo, ook wel long black genoemd, bestaat uit dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als de espresso of americano. Er wordt alleen 1,5 tot 2 keer zoveel water gebruikt bij de bereiding. Bij een americano wordt het water gewoonweg toegevoegd bij de koffie. Bij een lungo loopt het water door de gemalen koffie. Hierdoor krijg je een heel ander soort koffie, met een rijkere en sterkere smaak. 

Koffie soorten met melk

koffiesoorten met melk

Cappuccino

Door het toevoegen van melk wordt de koffie zachter van smaak. De meest bekende melkspecialiteit is de cappuccino. Een kop koffie die bestaat uit een dubbele shot espresso, een laag warme melk en als laatste een schuimlaag van melk. 

De ideale manier om een goede cappuccino te maken is met behulp van een stoompijpje. Op deze manier kun je de melk goed opschuimen. Het eerste deel kun je door de shot espresso heen schenken. Voor het laatste deel, de opgeschuimde melk, heb je alleen de bovenste laag melk nodig uit het melkkannetje. 

Koffie verkeerd

Een koffie verkeerd, ook wel caffè latte genoemd, heeft veel weg van de cappuccino. Alleen bij een koffie verkeerd wordt nog meer melk gebruikt. Ook wordt de melk iets minder opgeschuimd dan bij een cappuccino. Om een caffè latte te maken zet je eerst een dubbele shot espresso en daarna giet je er ongeveer 250 ml opgeschuimde melk in. 

Latte macchiato

Een populaire melkspecialiteit met een herkenbaar uiterlijk: de latte macchiato. Deze wordt namelijk vaak in een doorzichtig glas geschonken en bestaat altijd uit twee lagen. De koffie verkeerd en latte macchiato bestaan uit dezelfde hoeveelheid koffie en melk, maar door de bereiding ziet het er anders uit. Bij een latte macchiato schenk je namelijk eerst de 250 ml opgeschuimde melk in en daarna volgt de dubbele shot espresso. Bij een koffie verkeerd is dit net andersom.

Wil je liever genieten van een kleinere melkspecialiteit? Ga dan voor de espresso macchiato. Een single shot espresso met twee theelepels opgeschuimde melk.

Cortado

Is een cappuccino te veel voor je en wil je liever wat minder? Ga dan voor een cortado. Een cortado bestaat uit een enkele shot espresso, in plaats van een dubbele zoals bij een cappuccino. En bij een cortado wordt minder melk gebruikt. Bij een espresso shot van 30 ml, voeg je 60 ml melk toe.

Koffie soorten met ijs

Ice coffee

Een perfect drankje voor bij zomerse temperaturen. Met een ice coffee kun je toch genieten van koffie, alleen dan koud. Een ice coffee maak je door een shot espresso te zetten en daar ijsblokjes aan toe te voegen. Hoe meer ijsblokjes, hoe zachter de smaak van de koffie. 

Naast de ice coffee bestaat er ook een ice cappuccino. Deze kun je op twee manieren maken: door een cappuccino te maken en daar ijsblokjes aan toe te voegen, of de cappuccino met ijsblokjes in een cocktailshaker te mixen. Bij de laatste optie krijgt je ice cappuccino een romige smaak.

Affogato

Een variant op de ice coffee is de affogato. Dit is een shot espresso waar je een bolletje vanille ijs aan toevoegt in plaats van ijsblokjes. Wel meer een koffie voor als dessert, maar als tussendoortje op een warme zomerdag ook erg lekker.

Cold brew

De cold brew is een koffie die met koud water wordt gemaakt. Je hebt twee manieren om een cold brew te maken. Bij de eerste methode kun je ijswater heel langzaam over de gemalen koffie druppelen. Bij de tweede manier wordt de gemalen koffie in koud water gekweekt en ongeveer 12 uur in de koelkast bewaard. 

In plaats van ijswater toevoegen aan de gemalen koffie kun je ook gebruik maken van stikstof. Het heet dan geen cold brew meer, maar nitro coffee of nitro cold brew.