Thee

Wat is thee en welke soorten thee zijn er?

soorten thee

Wat is thee?

Thee wordt heel vaak genuttigd, maar zelden volledig begrepen. Wist je bijvoorbeeld wel dat thee al duizenden jaren oud is en per toeval werd ontdekt? Thee is een aromatische drank, gemaakt door het trekken van gedroogde bladeren van de Camellia sinensis. Een plant die groeit in tropische en subtropische klimaten. De theeplant kent twee subsoorten: de Camellia sinensis var. sinensis uit China en Camellia sinensis var. assamica uit de Assam-regio in India. De eerste groeit in koelere klimaten en heeft kleinere bladeren, de andere heeft grotere bladeren en groeit in warme, vochtige klimaten.

Waar komt thee vandaan?

Thee vindt zijn oorsprong in het oude China, naar schatting meer dan 5000 jaar geleden. Volgens de Chinese legende ontdekte keizer Shen Nong thee per toeval toen enkele bladeren van een wilde theeplant in zijn pot met kokend water vielen. Hij was verrukt door de aangename geur en smaak van het brouwsel en introduceerde het als drank.

Vanuit China verspreidde de teelt en consumptie van thee zich naar andere Aziatische landen zoals Japan en Korea en later naar de rest van de wereld, mede dankzij de handelsroutes en het kolonialisme. In de 17e eeuw werd thee geïntroduceerd in Europa door handelsmaatschappijen, waarna het snel aan populariteit won. Inmiddels is het niet meer weg te denken in de hele wereld.

Verschillende soorten thee

Elke theesoort heeft zijn eigen karakter en verhaal. De smaak, het aroma en de kleur van thee worden beïnvloed door de regio waar de plant groeit, de hoogte, het klimaat, en de manier waarop de bladeren worden verwerkt na de oogst. Door deze verschillende omstandigheden en verwerkingsmethoden ontstaan er diverse theesoorten zoals groene thee, zwarte thee, witte thee en oolong thee.

Groene thee, zoals de Bio China Sencha, staat bekend om zijn subtiele, frisse smaak. Zwarte thee, zoals de English Breakfast van De Koffie Winkel, is krachtiger en robuuster. En dan hebben we witte thee, zoals China Pai Mu Tan, bekend om zijn delicate en lichtzoete smaak. Oolong thee, vaak gezien als een tussenweg tussen groene en zwarte thee, biedt een complexe smaak en aroma, met deels geoxideerde bladeren die een unieke diepte en karakter geven.

Thee zonder cafeïne

Voor de één is cafeïne in thee een must, voor de ander een no-go. Gelukkig is er voor iedereen wat wils. De meeste traditionele theeën bevatten cafeïne, een natuurlijk stimulerend middel. Denk aan zwarte, groene, witte en oolong thee. Maar er zijn ook veel theesoorten zonder cafeïne. Dit zijn voornamelijk kruidentheeën en cafeïnevrije varianten van traditionele thee. Deze bevatten geen of nauwelijks cafeïne en zijn populair onder mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of die het om gezondheidsredenen willen vermijden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Kruidenthee: dit zijn geen echte theeën in de traditionele zin omdat ze niet afkomstig zijn van de Camellia sinensis plant. Ze worden gemaakt van een mix van verschillende kruiden, specerijen, bloemen en vruchten. De thee, Harens Heerlijkheid, biedt een cafeïnevrij alternatief met een rijke melange van kruiden en specerijen.
  • Rooibosthee: deze thee wordt gemaakt van de bladeren van de rooibosplant en bevat geen cafeïne. Het heeft een natuurlijk zoete smaak en wordt vaak gebruikt als een cafeïnevrij alternatief voor traditionele thee.
  • Cafeïnevrije thee: dit zijn traditionele theeën zoals zwarte of groene thee waaruit cafeïne is verwijderd door middel van een speciaal proces. Hoewel de meeste cafeïne wordt verwijderd, kunnen kleine sporen achterblijven.

Gezondheidsvoordelen van thee

Thee is niet alleen lekker, maar ook gezond! Groene thee is bijvoorbeeld rijk aan antioxidanten en kan het risico op hartziekten verlagen. Regelmatige consumptie van thee draagt bij aan een betere hartgezondheid en kan zelfs helpen bij het verlagen van het risico op hartinfarcten en beroertes.

Daarnaast bevordert thee ook de mentale alertheid en kan een kalmerend effect hebben, zoals bij kamillethee, dat bijdraagt aan betere slaapkwaliteit. Bovendien kan het drinken van groene thee helpen bij gewichtsbeheersing als onderdeel van een gezonde levensstijl. Maar, net als bij alles, is te veel niet goed. Te veel cafeïne kan je nachtrust verstoren en de ijzeropname beïnvloeden.

Losse thee kopen

De keuze van de juiste thee hangt af van persoonlijke voorkeur, stemming en het moment van de dag. Of je nu de dag begint met een verkwikkende Darjeeling MIM of de avond afsluit met een rustgevende Bio Rooibos Citrus, het assortiment van De Koffie Winkel biedt voor ieder wat wils. Sta open voor nieuwe smaken en ontdek je favoriete thee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *