JURA, Koffie op het werk, Koffiemachines, Onderhoud

Tips voor het onderhouden van je JURA koffiemachine

tips onderhoud koffiemachine jura

Met een volautomaat koffiemachine van JURA ben je verzekerd van kwaliteit en gebruiksgemak. De koffiemachine beschikt over hoge hygiëne- en energiestandaarden en is een zeer duurzaam apparaat. De levensduur van een JURA machine is erg lang, vaak zo rond de 10 tot 15 jaar. Mits je jouw machine regelmatig reinigt en voorziet in zijn onderhoudsbehoefte. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je koffiemachine delen we in dit artikel een aantal tips voor het onderhoud van je JURA koffiemachine.

Tips voor dagelijks onderhoud JURA koffiemachine

Om optimaal gebruik te maken van je JURA koffiemachine is het aan te raden om dagelijks de benodigde aandacht aan je machine te geven. Dan geeft het uiteraard ook terug wat jij verdiend, een heerlijke kop verse koffie. Daarvoor is het belangrijk om dagelijks:

  • De koffieresidubak legen; ook al geeft hij het niet dagelijks aan, als je de residubak elke dag netjes leegt en omspoelt, houd je deze makkelijker schoon en voorkom je onaangename geurtjes. 
  • Ververs het water in het waterreservoir dagelijks voor een optimaal resultaat. Vergeet dan ook niet de ruimte waar het waterreservoir in staat schoon te maken en te drogen met een doek. 
  • Het melksysteem reinigen; na elke melkbereiding spoelt je machine automatisch het melksysteem, maar dit is nog niet genoeg. Voor een blijvend goede melkschuim raden we je aan het melksysteem ook dagelijks te reinigen. Hiervoor kun je de stappen doorlopen die jouw JURA machine aangeeft. 
  • Maak ook elke dag de profi-uitloop voor microschuim schoon. Demonteer de uitloop en spoel het dagelijks om onder de kraan, of elke keer na het bereiden van een melkspecialiteit. 
  • Hetzelfde geldt voor de melkslang. Verwijder deze en spoel deze grondig door met stromend water. 
  • Veeg het apparaat, bij voorkeur met een vochtige microvezel doek, van buiten af. 

En misschien wel de allerbelangrijkste tip: volg altijd de meldingen op van je JURA machine. Denk aan ‘apparaat reinigen’, ‘apparaat verkalkt’, ‘apparaat spoelen’, ‘filter wisselen’ etc. 

 

Let wel op:

  • Neem het waterreservoir altijd uit het apparaat om het te vullen met vers water. Je wilt liever niet denken aan de consequenties van wat er gebeurt als je water morst in de machine. Of nog erger: in de koffiemolen. 
  • Leeg de koffieresidubak altijd bij een ingeschakeld apparaat. Alleen dan wordt de koffieresiduteller gereset. Zo voorkom je dat de bak overstroomt. 
  • Trek de restwaterbak en de koffieresidubak er niet uit zolang de koffiemachine in gebruik is. 

Tips voor periodiek onderhoud JURA koffiemachine

Naast het dagelijks onderhoud van je JURA koffiemachine is het ook belangrijk om eens in de zoveel tijd onderhoud te plegen aan het apparaat of bepaalde onderdelen daarvan. Zo is het belangrijk dat je periodiek: 

  • Het bonenreservoir reinigt, bij voorkeur om de 3 maanden. De koffiebonen kunnen namelijk een dun laagje olie achterlaten in het reservoir. Daarvoor is het belangrijk om het af en toe te reinigen met een droge, zachte doek. 
  • De melkslang van je JURA koffiemachine ongeveer om de 3 maanden vervangt uit hygiënisch oogpunt. Ook al reinig je deze dagelijks, er blijven altijd restjes melk achter. En gezien de houdbaarheid van melk is het niet heel fris om altijd dezelfde melkslang te blijven gebruiken.
  • Ontkalk het waterreservoir eens in de zoveel tijd, bij voorkeur om de 3 maanden. Dit kun je doen met speciale ontkalkingstabletten van JURA. Zorg er wel voor dat je eerst het waterfilter verwijdert en het pas terug plaatst wanneer je klaar bent met het ontkalken. Meer over het ontkalken van je JURA koffiemachine lees je verderop in dit artikel. 

Tips voor groot onderhoud van je JURA koffiemachine

Door de jaren heen vindt er wat mechanische gebruiksslijtage plaats in je JURA machine. Ook zijn er altijd wat kalksporen en koffievetten te vinden. Daarom is het van belang dat je de koffiemachine dagelijks en periodiek goed onderhoud. Wanneer je koffiemachine naar behoren functioneert is een grote onderhoudsbeurt niet altijd nodig. Wel kun je dan een preventieve onderhoudsbeurt laten uitvoeren voor een optimale levensduur. 

Over het algemeen houden we een standaard richtlijn aan voor een grote onderhoudsbeurt. Bij gemiddeld huishoudelijk gebruik raden we aan om iedere 3 tot 5 jaar je koffiemachine naar een JURA specialist te brengen voor onderhoud. Maar nogmaals, als je alle onderhoudsmeldingen correct opvolgt en verder geen problemen ervaart met je machine, is preventief onderhoud niet per se nodig. Het bevordert het behoud van de machine natuurlijk wel. 

Onderhoudsbeurt bij JURA

Gaat je koffiekwaliteit achteruit of heeft je apparaat storing? Dan heeft je machine mogelijk een onderhoudsbeurt nodig. Bij de JURA Service Factory kijken ze je machine na met behulp van een geautomatiseerde diagnosesysteem. Aan de hand daarvan bepalen ze welke onderdelen getest, gereinigd, afgesteld of vervangen moeten worden. Je kunt je machine inleveren bij een officiële JURA dealer. Zij zorgen ervoor dat je machine bij JURA terecht komt voor een grote onderhoudsbeurt.

Belangrijk: zorg ervoor dat je jouw JURA koffiemachine te allen tijde naar een officiële JURA dealer brengt voor onderhoud. Er gelden vaste en alleszins redelijke tarieven voor een grote onderhoudsbeurt bij een JURA servicepartner. Tevens weet je dan ook zeker dat er nieuwe, ongebruikte en originele onderdelen in je machine worden gebruikt waar een fabrieksgarantie op rust. 

Heb je een onderhoudsvraag over je JURA koffiemachine? Neem eens een kijkje op onze pagina waar we antwoord geven op alle veelgestelde onderhoudsvragen

Tips voor het ontkalken van je JURA

Het water in Nederland is relatief zacht, maar er is altijd kalk aanwezig. Dit is nodig om ons kraanwater van dusdanige kwaliteit te maken dat we het kunnen drinken. Voor ons mensen heel fijn, maar een koffiemachine is er niet echt gek op. 

Wanneer je water opwarmt, zet het kalk zich af, ongeacht hoe zacht het water is. Het blijft dan plakken aan de leidingen in je machine, waardoor de metalen en rubbers kapot gaan. En dit wil je natuurlijk niet! Daarnaast geeft teveel kalk in je machine ook nog eens een nare bijsmaak aan je koffie. Daarom een paar belangrijke tips voor het ontkalken van je JURA koffiemachine:

  • Voeg een CLARIS-filter toe aan je koffiemachine. Deze kun je in het waterreservoir plaatsen en de filter filtert het water bij elke bereiding. Hij houdt de schadelijke stoffen buiten de machine en zorgt ervoor dat alle belangrijke stoffen behouden blijven. Hierdoor is handmatig ontkalken geheel overbodig! Let wel op dat je het filter vervangt als deze verzadigt is. Dit kan bij elke 50 liter, elke 2 maanden of als de machine dit aangeeft. 
  • Als je geen gebruik maakt, of wilt maken van de filter, dien je de koffiemachine handmatig te ontkalken. Hiervoor kun je de 2-in-1 ontkalkingstabletten van JURA gebruiken. Deze verwijderen zeer grondig de kalk aanslag. Je machine geeft zelf aan wanneer het ontkalkt moet worden en hoe je dit precies doet. 

Tips voor het reinigen van je JURA

Een JURA koffiemachine staat niet alleen voor kwaliteit, maar ook zeker voor gebruiksgemak. Alle JURA koffiemachines zijn voorzien van een elektronisch gestuurd reinigingsprogramma. Deze geeft zelf aan wanneer de machine gereinigd dient te worden. Het systeem zorgt ervoor dat de koffie- en vetresten verwijderd worden, ook in alle leidingen. Een paar tips voor het reinigen van je JURA koffiemachine:

  • Zorg ervoor dat je altijd de 2-in- 1 reinigingstabletten van JURA in huis hebt. Deze tabletten zijn speciaal ontwikkelt en afgestemd op het materiaal van de zetgroep. Je start het reinigingsprogramma eenvoudig met één druk op de knop. 
  • Neem je koffiemachine regelmatig af met een schone, zachte en vochtige doek. Bij voorkeur een microvezeldoek of de speciale reinigingsdoekjes van JURA
  • Kan je ook melkspecialiteiten zetten met je JURA koffiemachine? Zorg er dan ook voor dat je de JURA melksysteemreiniger altijd in huis hebt. Deze reinigt en verwijdert effectief melkvetten en melkeiwitten. Zo zorg je ervoor dat de leidingen schoon blijven en je altijd een perfect laagje melkschuim krijgt.