Koffie, Koffiebonen

Vers gebrande koffiebonen voor verse koffie

vers gebrande koffiebonen

Er gaat niets boven de geur van vers gebrande koffiebonen in de ochtend. Perfect om je dag goed mee te beginnen – al zeggen we het zelf. In ons assortiment vind je een uitgebreid assortiment vers gebrande koffiebonen. Espressobonen, espresso melanges, Single Origin koffiebonen en ook een kleine selectie cafeïnevrije bonen. Maar wat verstaan wij onder ‘vers’? En waarom komt de smaak en het aroma veel beter tot zijn recht bij verse koffiebonen dan bij gemalen koffie? In dit artikel vertellen we je er meer over!

Wat is vers gebrande koffie?

Goede vraag, want wat verstaan we nou eigenlijk onder vers gebrande koffiebonen? Wij schaden hier ‘vers bereide’ koffiebonen onder. Dat wil zeggen dat de bereiding net is voltooid. En dat niet alleen: de koffiebonen moeten na het plukken ook zo snel mogelijk worden bereid en na het branden worden opgeslagen of verpakt. Want hoe korter de verstreken tijd na de bereiding, des te lekkerder de smaak is. Vergelijk het maar met vers geperste sinaasappelsap of vers gebakken brood. Met vers bereide espresso werkt het net zo. 

Lees hier meer over het brandingsproces van koffiebonen.

Vers gebrande koffiebonen vs gemalen koffie

Alles draait om de olie. Zodra de koffie wordt gemalen komen de oliën aan de oppervlakte. Deze zijn de belangrijkste dragers van smaak en aroma. Je kunt je dus vast voorstellen dat zodra deze vrijkomen, de smaak en aroma van de koffiebonen ook veranderen. Deze verdwijnen in de lucht waardoor er oxidatie ontstaat. Je versnelt het oxidatieproces door de koffie bloot te stellen aan zuurstof. Hierdoor wordt koffie na het malen snel oud en veel minder lekker. 

Oliën zijn dus super belangrijk voor de bereiding van een espresso. Net zo belangrijk als het water waar de espresso voor 95% uit bestaat. 

Tip: neem de proef op de som. Kies een koffie die net gebrand is (2 dagen oud, te verse koffie beïnvloedt de smaak negatief) en een koffie die bijvoorbeeld 8 dagen oud is. Wel dezelfde merk en koffie, zodat je goed de verschillen kunt proeven. En geloof ons, het verschil proef je!

Leuke koffieweetjes

  • Koffiebonen worden groen geoogst en moeten worden gebrand om hun smaak en aroma te ontwikkelen.
  • De bonen zijn eigenlijk zaden van de koffieplant. Elke bes bevat twee zaden, die we kennen als koffiebonen.
  • We kennen twee soorten bonen: Arabica en Robusta. Zo’n 70 procent van de koffie bestaat uit Arabica bonen.
  • Koffie is de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld op olie na!

Hoe lang kan ik vers gebrande koffie bewaren?

Voor een optimale smaakbeleving raden we je aan om de koffiebonen binnen 6 weken na het branden te gebruiken. Natuurlijk kun je de koffie langer bewaren – tot wel 6 maanden – maar de smaak gaat dan wel achteruit. Houd er wel rekening mee dat koffiebonen in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats langer vers blijven. Als ze worden blootgesteld aan lucht, vocht of licht dan is de houdbaarheid beperkt. Dit is ook de reden waarom gemalen koffie een veel kortere houdbaarheid heeft dan hele koffiebonen. Gemalen koffie kun je het beste binnen een week gebruiken voor de beste smaak. 

Tip: voor de beste smaakbeleving kun je het beste vers gebrande koffiebonen kopen en deze in kleine hoeveelheden te malen voor elke koffiezetbeurt. Dit minimaliseert de blootstelling aan lucht en zo houd je de koffiebonen zo lang mogelijk vers.

Hoe bewaar ik verse gebrande koffiebonen?

Zoals we net al zeiden heeft het bewaren van de koffiebonen een grote invloed op het behoud van smaak en aroma. Om oxidatie te voorkomen kun je ze bijvoorbeeld het beste in een luchtdichte container of koffiebus bewaren. Deze moet groot genoeg zijn om ze losjes in te bewaren, zodat ze niet samengeperst worden. Bewaar deze vervolgens op een koele, donkere plaats. Een keukenkastje is een goede optie. Bewaar ze nooit in de koelkast of vriezer: dit kan de bonen juist schade toebrengen. 

Beste vers gebrande koffiebonen

Op zoek naar de beste vers gebrande koffiebonen? Bij De Koffie Winkel vind je een uitgebreid assortiment van A-merken zoals Mocca d’Or, Città d’Italia, Caffè Diemme en Medellin Secret. Espressobonen, espresso melanges, Single Origin koffiebonen en ook een kleine selectie cafeïnevrije bonen.

Vers gebrande koffiebonen kopen

Medellín Secret (11)

Città d‘Italia (30)

Mocca d‘Or (93)

Caffè Diemme (13)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *