Koffie, Koffiebonen

Het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen

verschil robusta en arabica koffieboon

Koffieplanten worden onderverdeeld in twee families: de Arabica en Robusta. Dit zijn ook gelijk de meest gebruikte koffiebonen, maar wat is precies het verschil tussen de Robusta en Arabica koffieboon? Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, het grootste verschil tussen deze twee koffiebonen is het cafeïnegehalte, die het smaakprofiel weer veranderd. Hoe het kan dat de Robusta en Arabica zo verschillen van elkaar? Dat lees je in dit artikel!

Welke koffiebonen zijn geschikt voor consumptie?

Wereldwijd zijn er maar liefst 130 verschillende soorten koffieplanten ontdekt, alleen deze zijn lang niet allemaal geschikt voor consumptie. Eigenlijk zijn alleen de Arabica en Robusta koffiebonen geschikt voor consumptie. En van deze twee koffiebonen wordt de Arabica boon het meest gebruikt. Dit heeft voornamelijk te maken met de mildere smaak van de boon. 

De Arabica boon heeft ongeveer 44 chromosomen en de Robusta boon maar 22; dit verklaard grotendeels het smaakverschil. De Arabica boon is veel complexer dan de Robusta boon, en heeft dus veel meer smaak. Deze smaak verschilt echter wel per regio of land waar de bonen vandaan komen. 

Wat is Arabica koffie?

Arabica koffie is de meest gedronken koffiesoort ter wereld. In de huidige koffiemarkt bestaat zo’n 70 procent van de koffie uit Arabica bonen. Deze bonen smaken vaak fruitig of bloemig en zijn vrij aromatisch van smaak. Ze smaken eerder zoet of zuur dan bitter. 

De meeste plantages van de Arabica boon vind je in landen rondom de evenaar: Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en bepaalde gedeeltes in Australië. De plant groeit namelijk het beste bij temperaturen overdag tussen de 25 en 30 graden. ‘S nachts moet het juist vrij koud zijn voor de plant, vandaar dat ze ook alleen maar groeien op extreme hoogte van gemiddeld 1500 meter hoog. 

Omdat de Arabica plant zo hoog groeit maakt het minder cafeïne aan om zichzelf te kunnen beschermen tegen parasieten. Dit is namelijk in mindere mate nodig, want op deze hoogte zijn weinig parasieten. Om deze reden bevatten de koffiebonen veel minder cafeïne in vergelijking met de Robusta boon. Dat geeft de Arabica boon ook een ander smaakpatroon. 

Wat is Robusta koffie?

De overige 30% van de huidige koffiemarkt bestaat uit Robusta koffiebonen. Een koffieboon die vrij stevig en krachtig van smaak is. De smaak van de koffieboon neigt meer naar bitter in plaats van zoet of zuur zoals de Arabica boon. Dit komt omdat de Robusta koffieplanten veel lager groeien dan de Arabica. De meeste koffieplantages van de Robusta boon vind je in vaak in lager gelegen streken rond de evenaar, zoals Zuidoost-Azië, vaak tot 1000 meter hoog. 

Hoe lager de koffieplant groeit, hoe meer de plant zich moet beschermen tegen parasieten. Om zichzelf hier tegen te beschermen maakt de plant meer cafeïne aan; vandaar de sterke smaak van de Robusta. Deze koffiebonen bevatten twee keer zo veel cafeïne als de Arabica koffiebonen. 

arabica vs robusta koffieboon
Arabica (links) vs Robusta (rechts) koffieboon

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta?

Het grootste verschil tussen de Arabica en Robusta koffieboon is het cafeïnegehalte. Dit verschil resulteert weer in een heel ander smaakprofiel. Het verschil in cafeïngehalte ligt aan de manier waarop beide koffiebonen worden verbouwd. De Arabica koffieplant groeit op plekken rond de 1500 meter en de Robusta koffieplant tot 1000 meter hoog. En hoe lager de koffieplant groeit, hoe beter hij zichzelf moet beschermen tegen parasieten en dus meer cafeïne gaat aanmaken. 

De belangrijkste verschillen van de Robusta en Arabica koffiebonen voor je op een rij: 

Waarom is Arabica koffie duurder?

De Arabica koffieplanten maken minder cafeïne aan in vergelijking met Robusta koffieplanten. Hierdoor heeft de Robusta boon een veel betere weerstand dan de Arabica. De Arabica plant groeit daarom lastiger en wordt sneller ziek. Daarnaast groeien ze alleen op hoge hoogte, wat het voor boeren lastiger maakt om de koffieplantages te bereiken. Ook ligt de oogst van de Arabica plant veel lager dan die van de Robusta. De oogst die er is, is van hogere kwaliteit. En om al deze redenen betaal je vaak meer voor Arabica koffiebonen. 

Arabica en Robusta melanges

Er zijn talloze verschillende koffies op de markt, niet alleen koffies die bestaan uit Arabica óf Robusta koffiebonen. Er zijn ook veel melanges van Arabica en Robusta bonen verkrijgbaar. Deze twee koffiebonen kunnen heel goed met elkaar gemengd worden. Als dit het geval is spreken we van een koffieblend: een mengeling van verschillende koffiebonen door elkaar heen. Door de bonen te mengen ontstaan er meer verschillende smaken koffie en kun je zowel een zachte als een opwekkende kop koffie zetten. 

Op zoek naar de lekkerste koffie?

Benieuwd naar onze Arabica en Robusta koffiebonen? Of wil je graag een bonenmelange bestellen? Neem een kijkje in onze koffiewinkel, kies uit een van onze proefpakketten of stel je eigen voordeelpakket aan koffiebonen samen.