Koffie, Koffiebonen

Welke koffiesmaak past het beste bij jou?

Koffiebonen en vers gemalen koffie zijn er in verschillende smaken, maar welke koffiesmaak past het beste bij jou? Dit hangt natuurlijk grotendeels samen met je persoonlijke voorkeuren, maar we kunnen je wel op weg helpen om de juiste keuze te maken. De ene boon is bijvoorbeeld lichter dan de ander en dit geeft een groot verschil in smaak. Zo smaakt een licht gebrande koffieboon veel milder dan een donker gebrande boon.

Om de juiste smaak te bepalen leggen we in dit artikel uit wat:

Invloed van de branding op de smaak

Een ongebrande koffieboon lijkt nog totaal niet op de koffieboon zoals wij die gewend zijn. Ze zijn groen van kleur en ruiken helemaal niet naar koffie. Tijdens het roosteren ondergaat hij een ware transformatie en krijgt hij de kleur én smaak die past bij de koffieboon zoals wij die in de winkel zien liggen. Wat voor smaak ze precies krijgen is afhankelijk van de manier van branden. Een zeer bewerkelijk proces dat met alle precisie moet worden uitgevoerd om het beoogde resultaat te krijgen. 

We kennen drie gradaties van branden:

  1. Licht gebrande koffie: het aroma doet vaak denken aan noten en de smaak is droog, licht zuur en heeft weinig body. 
  2. Medium gebrande bonen: zijn lichtbruin van kleur en vol, mild en rond van smaak. 
  3. Donker gebrande bonen: zijn echt donker van kleur en smaken vol en krachtig. Vaak met tonen van karamel en soms met een bitter, zoete ondertoon. 

In een ander artikel lees je alles over de invloed van koffie branden op de smaak van je koffie

Arabica vs Robusta koffiebonen

Naast het brandingsproces hebben de verschillende soorten bonen ook invloed op de smaak. De twee meest voorkomende soorten zijn de Arabica en Robusta koffiebonen. Deze twee verschillen qua smaak erg van elkaar. 

  • De Arabica koffiebonen worden het meest gebruikt. Ongeveer zo’n 70 procent van de koffie in de wereld is gemaakt van Arabica bonen. Dit heeft voornamelijk te maken met de milde karakter van de boon. De smaak is vaak fruitig, bloemig en vrij aromatisch. Ze smaken eerder zoet of zuur dan bitter. 
  • De overige 30% bestaat uit Robusta koffiebonen. In tegenstelling tot de Arabica, neigt de Robusta eerder naar bitter in plaats van zoet of zuur. De smaak is vrij stevig en krachtig. Ze bevatten ook twee keer zo veel cafeïne als de Arabica boon – vandaar dat ze ook een heel ander smaakprofiel hebben. 

100% Arabica koffiebonen

Single Origin of koffieblend

Het is niet zo dat je in een koffiewinkel alleen maar koffiebonen kunt kopen die uit 100% Arabica bonen bestaan óf 100% Robusta bonen. Deze twee bonen worden vaak met elkaar gemengd – en zo ontstaat er een koffieblend. Het is wel mogelijk om koffiebonen te kopen die voor 100% uit Arabica bonen bestaan. Als dat zo is, dan spreken we over een Single Origin koffie. Een Single Origin koffie van alleen maar Robusta bonen komt eigenlijk nooit voor vanwege het stevige karakter.

In een ander artikel vertellen we je meer over het verschil tussen een Single Origin koffie of een blend

Single Origin koffie